14.1 C
Εύβοια
Νοέμβριος 24 2020 | 16:40
Evia Plan
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο επίδομα θέρμανσης: Θα επιδοτείται και το τζάκι στα χωριά – Ποιοι το δικαιούνται

Αποκαλυπτήρια σήμερα για το νέο επίδομα θέρμανσης. Η κυβέρνηση ανακοινώνει ένα νέο πλαίσιο το οποίο θα στηρίζεται σε “τεχνοκρατικά” δεδομένα προκειμένου να διαχωρίζει τους δικαιούχους από τους μη δικαιούχους ενώ –το κυριότερο- ανοίγει το εύρος ώστε να επιδοτούνται και όσοι δεν διαθέτουν καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης.

Επιδότηση θα δίνεται από φέτος και για όσους έχουν συνδεθεί με το δίκτυο του φυσικού αερίου αλλά και σε όσους καταναλώνουν υγραέριο από “μπουκάλες” ή δεξαμενές. Η θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα (αντλίες θερμότητας, κλιματιστικά, ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί) αποκλείονται λόγω της ύπαρξης του κοινωνικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μιλούσαμε για διπλή επιδότηση.

Όσο για τα ξύλα, το οικονομικό επιτελείο είχε να αντιμετωπίσει από τη μια την ανάγκη πολλών φτωχών νοικοκυριών που θερμαίνονται με τζάκια ή λέβητες ξύλου να ενισχυθούν οικονομικά και από την άλλη την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Έτσι, η λύση που αναμένεται να ανακοινωθεί είναι η εξής: ναι και στην επιδότηση των καυσόξυλων (ή πέλετ) αλλά μόνο για τα χωριά μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο πληθυσμού. Σίγουρα όχι για τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όχι όμως και για τις πόλεις καθώς εκεί πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες συγκέντρωσης μικροσωματιδίων.

Ποια είναι τα κριτήρια

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, το επίδομα, ανεξαρτήτως καυσίμου θα δικαιούνται:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2019) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2020 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2019 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2020 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2019 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2020 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Διαχωρισμός σε κλιματικές ζώνες

Ο διαχωρισμός της χώρας σε τέσσερις κλιματικές ζώνες προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος του επιδόματος αναμένεται ότι θα καταργηθεί καθώς εκπονήθηκε ολοκληρωμένη μελέτη με βάση μετεωρολογικά αλλά και γεωγραφικά δεδομένα που εκπονήθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ουσιαστικά, η μελέτη αποτυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ενεργειακές ανάγκες σε κάθε γεωγραφικό σημείο της χώρας ώστε και ο υπολογισμός του επιδόματος να είναι δικαιότερος. Είναι γεγονός ότι το υφιστάμενο σύστημα είχε προκαλέσει πολλές αδικίες. Ποτέ δεν κατάλαβε ο κάτοικος των ορεινών περιοχών της Κρήτης για παράδειγμα γιατί το επίδομά του πρέπει να κυμαίνεται από 64 έως 112 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, τη στιγμή που οι καιρικές συνθήκες στα βουνά της Κρήτης δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τις υπόλοιπες ορεινές περιοχές της χώρας.

Για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και πάλι το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Για τα υπόλοιπα καύσιμα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα ζητείται ηλεκτρονική πληρωμή για το καύσιμο προκειμένου να καταβάλλεται το επίδομα. Η οικονομική ενίσχυση που συνολικά θα φτάσει στα 84 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

Με πληροφορίες από thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόδρομος Προδρόμου: Μόνο το Υπουργείο κλείνει σχολεία

adesmeftos

Κορωνοϊός: 50 νέα κρούσματα – Φόβος για λήψη πρόσθετων μέτρων;

adesmeftos

Η αποχώρηση της Honda από τη Φόρμουλα 1 είναι μια κίνηση λογικής

adesmeftos

Βούλιαξαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και τον Ιούλιο

adesmeftos

Ανοίγουν στις 7 Σεπτεμβρίου τα σχολεία: Με μάσκες όλα τα παιδιά

adesmeftos

Σοκ στο Αγρίνιο: Άνδρας τραυμάτισε με μαχαίρι δύο γυναίκες – Κατάφερε να του ξεφύγει μια τρίτη

adesmeftos

Το Σάββατο 31/10 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για την πανδημία

adesmeftos

Ποιες επιχειρήσεις θα είναι κλειστές μέχρι το τέλος Αυγούστου

adesmeftos

Γεωργιάδης: «Την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις

adesmeftos

Μέχρι τον Μάρτιο του 2021 στους δρόμους τα πρώτα ηλεκτρικά ταξί

adesmeftos

Θετικοί στον κορωνοϊό Μελάνια και Ντόναλντ Τραμπ

adesmeftos

Κορωνοϊός – Εξαδάκτυλος: Δεν απέχουμε από τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων

adesmeftos

Η Άγκυρα καταδικάζει την μερική άρση εμπάργκο των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία

adesmeftos

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: «Αν εκφράζεσαι μέσα από το ριάλιτι… κάτι συμβαίνει μαζί σου»

adesmeftos

Κορωνοϊός: Δειγματοληπτικά τεστ στα λιμάνια ενόψει της επιστροφής των εκδρομέων

adesmeftos
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!