SOCIAL MEDIA


ΑΠΟΨΕΙΣ

Γεωπολιτικές πυρηνικές αντιπαραθέσεις και δυσοίωνη προοπτική

Η συμμετοχή μου στην εν λόγω διάσκεψη εκ μέρους του ΕΛΙΑΜΕΠ θεωρώ ότι μου επιβάλει να δημοσιοποιήσω κάποια

Τελευταία ενημέρωση:

| Πρώτη καταχώρηση:

Του Παντελή Οικονόμου

Η συμμετοχή μου στην εν λόγω διάσκεψη εκ μέρους του ΕΛΙΑΜΕΠ θεωρώ ότι μου επιβάλει να δημοσιοποιήσω κάποια συμπεράσματά μου που βασίζονται στις τοποθετήσεις των ισχυρών στο τομέα των πυρηνικών εξοπλισμών.

Καταρχήν η Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ επικεφαλής των Αφοπλισμών IzumiNakamitzuαναφέρθηκε στο μέγεθος της παγκόσμιας πυρηνικής απειλής και υπογράμμισε την αδήριτη ανάγκη αντιμετώπισής της:

• Η πυρηνική απειλή βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα παγκόσμιων απειλών του ΟΗΕ και οι κίνδυνοι που εμπεριέχει είναι σήμερα περισσότεροι παρά ποτέ, λόγω της σύνθετης γεωπολιτικής πολύ-πολικότητας που επικρατεί.
• Απαιτείται νέα προσέγγισητης πρόκλησης των πυρηνικών αφοπλισμών και πρωτίστως ειλικρινής διεθνής συνεργασία για την πλήρηεφαρμογή της διεθνούς Συνθήκης Μη-Διασποράς των πυρηνικών όπλων (ΝΡΤ).
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΎπατοςΕκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕJosepBorrellεπεσήμανε ότι:
• Η ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας υπό τον ΟΗΕ σε θέματα αφοπλισμών είναι επιτακτική και παρότρυνε τις ΗΠΑ και Ρωσία να προχωρήσουν στην ανανέωση της διμερούς συμφωνίας τους NewSTART για μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, που λήγει στις αρχές Φεβρουαρίου 2021.
• Επίσης, η ΕΕ είναι υπέρ της πλήρους τήρησης της πυρηνικής συμφωνίας JCPOAμε το Ιράν.

Εκ μέρους του οργανωτή του συνεδρίου εκφράστηκε πικρία για την άρνηση της Ρωσίας να συμμετάσχει στο κεντρικό πάνελ της συζήτησης. Ο διάλογος του αντιπροσώπου των ΗΠΑ Dr. Christopher Ford, Assistant Secretary for International Securityand Non-proliferation με τον αντίστοιχο της Κίνας AmbassadorCongFu, Director-General, Department of ArmsControl, υπήρξε αρκετά έντονος και καθόλα πολιτικός. Ενδεικτικά παραθέτω κάποιες θέσεις και αντιπαραθέσεις τους.

ΗΠΑ:
• Επανέλαβε την προτεραιότητα που δίνουν οι ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των πυρηνικών κρίσεων μέσω διμερή διαλόγου, έναντι των πολυμερών διεθνών συνεργασιών, και στηνεπιλογή ξεχωριστήςκατά περίπτωση προσέγγισης σε αντίθεση με την αντιμετώπιση των κρίσεωνμέσω καθολικών (universal) κανόνων στο πλαίσιο διεθνών θεσμών.
• Κατηγόρησε την Κίνα ότι δεν είναι ανοικτή στον διάλογο περί πυρηνικού αφοπλισμού και ισχυρίστηκε ότι ΗΠΑ και Ρωσία προχώρησαν ήδη σε σημαντικούς αφοπλισμούς που έκαναν την πυρηνική απειλή κατά της Κίνας να καταρρεύσει(!).

Κίνα:
• Κατέκρινε την μη-καθολικότητατηςαναφερθείσας αμερικανικής πολιτικής και την αβασιμότητα των επιχειρημάτωντης αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ δαπανούν 1,2 τρις US$ για την βελτίωση και διατήρησητων πυρηνικών τους συστημάτωνκαι υπογράμμισε ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας υστερεί κατά πολύ των αντίστοιχων των ΗΠΑ και Ρωσίας.
• Ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην εμποδίσουν την πρόοδο της επικείμενης αναθεωρητικής διάσκεψης της NΡΤ, να αντιμετωπίσουν το πυρηνικό ζήτημα της Βόρειας Κορέας με κατανόηση στις ευαισθησίες εθνικής ασφάλειας της χώρας,και τέλος παρατήρησε ότι το ζήτημα του Ιράν μπορεί να λυθεί μέσω της JointCommission του JCPOA και όχι μέσω κυρώσεων.

Συμπερασματικά σημειώνεται ότι, οι αντιπαραθέσεις των μεγάλων και οι διάλογοι των συνέδρων κατέδειξαν μιαεπικίνδυνη πόλωση στο περιβάλλον ελέγχου των πυρηνικών όπλων με άμεσο αποτέλεσμα την έντονη ανησυχία και το έλλειμα εμπιστοσύνηςτης παγκόσμιας κοινωνίας προς τους ισχυρούς της γης και τους διεθνείς θεσμούς.

Έμπειροι παρατηρητές των γεωπολιτικών εξελίξεων διαπιστώνουν γενικότερα τα τελευταία δύο περίπου χρόνια μια εντυπωσιακή αλλαγή στη στάση της Κίνας σε θέματα αντιμετώπισης των παγκόσμιων πυρηνικών κρίσεων. Την επί μακρόν ήπια γλώσσα και τις προσεκτικές τοποθετήσεις της Κινεζικής διπλωματίας διαδέχτηκε μια ρητορική οξείας αντιπαλότητας και σκλήρυνσης των θέσεων της απέναντι στις ΗΠΑ. Στην ίδια περίοδο, οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει μια στρατηγική ηγεμονικής μονομέρειας (unilateralism) που προσπαθούν να την επιβάλουν με αλαζονική συμπεριφορά μονάρχη. Παράλληλα η Ρωσία, χωρίς να παρεκκλίνει από τις στρατηγικές της προτεραιότητες δίνει περισσότερη βαρύτητα στηνεπί του πεδίου εφαρμογή τους, παρά σε έντονες ρητορικές αντιπαραθέσεις.

Στο κλίμα της γεωπολιτικής πόλωσης πουεπικράτησεκαι στο εν λόγω διεθνές συνέδριο του δικτύου EUNDP, οι ελπίδες για εποικοδομητικό διάλογο των ισχυρών προς επιτυχή αντιμετώπιση των παγκόσμιων πυρηνικών προκλήσεων είναι πενιχρές. Απαιτείται σημαντική στροφή στην τροχιά των εξελίξεων η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με θαρραλέες πρωτοβουλίες μεγάλων ηγετών μέσα σε περιβάλλον παγκόσμιας κοινωνικής υποστήριξης. Στηνπροαπαιτούμενη διαδικασία ενημέρωσης και αφύπνισης των κοινωνιών – κοινής γνώμης, κυβερνήσεων και κέντρων αποφάσεων – οι δεξαμενές σκέψεις, όπως το δίκτυοEUNDP, διαδραματίζουν ένα σημαντικότατο και ελπιδοφόρο ρόλο.

O κ. Παντελής Οικονόμου ήταν επιθεωρητής στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Advertisement Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την ΕΥΒΟΙΑ

Όλες οι ειδήσεις από την Ελλάδα

Όλες οι ειδήσεις από τον Κόσμο
ΑΠΟΨΕΙΣ

Να μη συρθούμε πάλι πίσω από τις εξελίξεις

Όλα αυτά τα χρόνια ο Ερντογάν αλώνιζε

Τελευταία ενημέρωση:

| Πρώτη καταχώρηση:

Συντάκτης:

Του Σάββα Καλεντερίδη

Η Ελλάδα και η Κύπρος, με ένα τμήμα της να είναι κατεχόμενο από τουρκικά στρατεύματα, είναι θύματα της τουρκικής επιθετικότητας, η οποία έλαβε άλλα χαρακτηριστικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Μετά το πραξικόπημα ο Ερντογάν, επωφελούμενος από την ειδική σχέση που είχε αναπτύξει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ αλλά και με τον πρόεδρο της Ρωσίας, κατάφερε να εξασφαλίσει την άδεια των δύο υπερδυνάμεων και εισέβαλε τρεις φορές στη Συρία, καταλαμβάνοντας ισάριθμες περιοχές, ενώ κατέλαβε και την επαρχία του Ιντλίμπ, μαζί με τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, και πάλι έπειτα από συμφωνία με Μόσχα και Ουάσινγκτον.

Αυτή η αυτοπεποίθηση που απέκτησε ο Ερντογάν, σε συνδυασμό με τα ενεργειακά προγράμματα της ανατ. Μεσογείου που ήταν σε εξέλιξη και στα οποία δεν συμμετείχε η Τουρκία, τον ώθησε στην εισβολή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ερευνητικό σκάφος «Μπαρπαρός» και το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Αυτή η αυτοπεποίθηση οδήγησε τον Ερντογάν στην αποστολή στρατευμάτων και μισθοφόρων τζιχαντιστών στη Λιβύη, μετατρέποντας το δυτικό τμήμα, μαζί με την πρωτεύουσα της χώρας, σε τουρκική αποικία.

Αυτή η αυτοπεποίθηση οδήγησε τον Ερντογάν στην υπογραφή του τουρκολυβικού μνημονίου με την κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία είναι υποχείριό του. Κάτι σαν το «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει», δηλαδή.

Αυτή η αυτοπεποίθηση, σε συνδυασμό με την ακατανόητη άρνηση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ., οδήγησε τον Ερντογάν να υιοθετήσει το εξωφρενικό από κάθε άποψης δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», με το οποίο η Ελλάδα χάνει οριστικά το μισό Αιγαίο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Τουρκία θα πάψει να διεκδικεί το άλλο μισό!

Αυτή η αυτοπεποίθηση, σε συνδυασμό με την επίσης ακατανόητη άρνηση της Ελλάδας να οριοθετήσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα με την Κύπρο, οδήγησε τον Ερντογάν να στείλει το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοπρηπίδα, μεταξύ Καστελορίζου – Ρόδου – Κρήτης – Κύπρου, να αλωνίζει επί μήνες ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟ. Και το γράφουμε με κεφαλαία, γιατί αφήσαμε την περιοχή εκτός οριοθέτησης και ακριβώς γι’ αυτό η Τουρκία αλώνιζε επί μήνες σ’ αυτήν ακριβώς την περιοχή.

Όμως, ενώ όλα αυτά τα χρόνια ο Ερντογάν αλώνιζε, η κατάσταση αλλάζει και είναι υποχρεωμένος να αναδιπλωθεί. Κυρίως για δύο λόγους.

Ο ένας είναι η αλλαγή διοίκησης στις ΗΠΑ. Από τις επιλογές που έχει κάνει ο Μπάιντεν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, όπου τοποθέτησε διπλωμάτες και πρόσωπα για τα οποία είναι πολύ ανήσυχη η Αγκυρα λόγω της θέσης που έχουν λάβει ως προς το Κουρδικό και κυρίως ως προς τους Κούρδους της Συρίας, φαίνεται ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ό,τι θέλει στον Λευκό Οίκο, όπως γινόταν επί Τραμπ. Αρα πρέπει να αλλάξει ρότα.

Ο άλλος είναι η ιστορική συμφιλίωση του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο, μια συμφιλίωση που θα οδηγήσει τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου από τις αραβικές χώρες και από το Κατάρ στο Ισραήλ. Αυτό σημαίνει, ειδικά για το φυσικό αέριο ότι θα μεταφερθεί στην Ευρώπη με τον αγωγό East Med, που είναι εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο και την Ελλάδα.

Και για να διοχετευτεί στον East Med, πρέπει η κατάσταση στην ανατ. Μεσόγειο να σταθεροποιηθεί, άρα να συμφωνήσουν όλες οι χώρες τι ανήκει σε ποιον.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει μια πολυμερής διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετέχει και η Τουρκία. Όμως εδώ προκύπτουν δύο ζητήματα.

Το ένα είναι εάν η Τουρκία δεχτεί να καθίσει το ίδιο τραπέζι με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που θεωρείται περίπου απίθανο, γιατί, αν το πράξει, θα την έχει αναγνωρίσει, κάτι που αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Αρα αυτό που θα επιδιώξει είναι είτε να συμμετέχει ως «ελληνοκυπριακή κοινότητα», ισότιμα με τον «τουρκοκυπριακή», είτε να συμμετέχει και το ψευδοκράτος, επιδιώκοντας έτσι την αναγνώρισή του από τους συμμετέχοντες.

Όσον αφορά την Ελλάδα, αν η Αθήνα δεχτεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία, χωρίς να απαιτήσει την ακύρωση ή τουλάχιστον το «πάγωμα» του τουρκολυβικού μνημονίου και την αποκήρυξη της «Γαλάζιας Πατρίδας», τότε δείχνει προς τους συμμετέχοντες και προς τη διεθνή κοινότητα ότι τα αποδέχεται και άρα τα νομιμοποιεί διά της πλαγίας. Ενώ η κατάσταση είναι αυτή που περιγράφηκε παραπάνω και ενώ είναι σε εξέλιξη η άτυπη «πενταμερής» για την Κύπρο, που στην ουσία θέλει μια συμφωνία τύπου «Σχεδίου Ανάν», με διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα ονομαστεί «μετεξέλιξη», η Τουρκία θυμήθηκε να καλέσει την Ελλάδα να συμμετάσχει στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών.

Σημειώνεται ότι, επειδή η Τουρκία πιέζεται να συμμετάσχει στη διαδικασία διανομής των κοιτασμάτων της ανατ. Μεσογείου, για να μη μείνει εκτός παιχνιδιού, ο Ερντογάν αποφάσισε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με Ισραήλ, Σ. Αραβία, Αίγυπτο, Γαλλία και Ελλάδα και αυτό τον οδήγησε στην απόφαση να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών, επιδιώκοντας, εκτός των παραπάνω, να κατευνάσει και την Ε.Ε. εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου 2021.

Η Ελλάδα είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτή η διαδικασία όσο το «Oruc Reis» βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και δεν έθεσε ως όρο την κατάργηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Όμως, ενώ η Ελλάδα δεν είπε τίποτε για τη «Γαλάζια Πατρίδα», κεντρικός πυλώνας της οποίας -χωρίς τον οποίον δεν μπορεί να υπάρχει- είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το είπε η Τουρκία και μάλιστα παραμονές των διερευνητικών.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής Επικοινωνίας της προεδρίας και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε σε συνέντευξή του τις 14 Ιανουαρίου ότι η ανατ. Μεσόγειος είναι μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού της τουρκικής αστυνομίας, ο Αλτούν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η χώρα του έχει κάνει εδώ πολύ κρίσιμα βήματα υπό την ηγεσία του προέδρου Ερντογάν, προκειμένου να διαφυλάξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. «Για τον σκοπό αυτό εργαστήκαμε για να μεταφέρουμε την πολιτική και τις διατριβές της ανατολικής Μεσογείου στη διεθνή κοινότητα» σημείωσε ο Αλτούν.

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης σε «ορισμένες χώρες» που, όπως υποστήριξε, με δηλώσεις και κινήσεις τους κλιμάκωσαν την ένταση, και ισχυρίστηκε ότι η χώρα του δεν υποχωρεί, αλλά κινείται με βάση την ισότητα, τη διπλωματία και τον διάλογο.

Μάλιστα, ο Αλτούν τόνισε: «Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Ωστόσο είναι προφανές ότι τηρούμε μια συνετή στάση. Η ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή επί της οποίας η Τουρκία είχε ισχυρή αξίωση καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας. Η Τουρκία εξακολουθεί να τη διατηρεί και σήμερα».

Τα συμπεράσματα δικά σας.


  • newsbreak.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ι. Σαρακιώτης: «Από την “προδοσία” στον πατριωτισμό… μια καρέκλα δρόμος»

Είναι σαφές ότι οφείλουμε να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά μας

Τελευταία ενημέρωση:

| Πρώτη καταχώρηση:

Συντάκτης:

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή την επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο! Χρειάζεται κάποιος να διαβάσει πολλές φορές την είδηση προκειμένου να την κατανοήσει και να την εμπεδώσει. Είναι όντως απίστευτο πως η Ν.Δ. ανατρέπει τις πολιτικές θέσεις της ακόμη και για τα μεγάλα εθνικά μας ζητήματα, για την «καρέκλα»…Εκτός αν δεν ήταν κορυφαία στελέχη της, όσοι υποστήριζαν πως μια τέτοια απόφαση θα συνιστούσε «μειοδοσία».

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο δεν προκαλεί τώρα «ανεπανόρθωτες βλάβες στα εθνικά συμφέροντα», κύριοι της Ν.Δ.; Δεν «προσχωρούμε στην ρητορική της Τουρκίας», κύριε Κικίλια; Δεν «επιβεβαιώνουμε την τουρκική θέση», κύριε Συρίγο; Δεν «επιδεικνύουμε πρωτοφανή επιπολαιότητα και προχειρότητα» και δε «χωρίζουμε τη χώρα στη μέση δίνοντας τη δυνατότητα στην Τουρκία να ισχυρίζεται ότι το Αιγαίο είναι ειδική περίπτωση», κύριε Κουμουτσάκο; Δεν «αποδεχόμαστε τις θέσεις της Τουρκίας» και δε «στέλνουμε μήνυμα είτε ότι το Αιγαίο είναι ειδική περίπτωση είτε ότι φοβόμαστε», κύριε Πλεύρη;

Ξέχασα όμως… Ήταν η περίοδος που η Ελλάδα «προκαλούσε την Τουρκία στο Αιγαίο» και τα στελέχη της Ν.Δ. «πίστευαν τον Ερντογάν και όχι τον Έλληνα Πρωθυπουργό», ήταν η περίοδος της «κατάργησης της Συμφωνίας των Πρεσπών» και της «άσκησης βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.», ήταν η περίοδος της ανεύθυνης αντιπολίτευσης και του ανέξοδου λαϊκισμού, όταν όλα επιτρέπονταν στο βωμό της ανάληψης της εξουσίας, ακόμη και τα μικροπολιτικά παιχνίδια εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. Και σήμερα, που η «προδοσία» μετατρέπεται σε πατριωτισμό, η Ν.Δ. δε νιώθει την ανάγκη ενός “mea culpa”. Η προεκλογική εξαπάτηση έχει δώσει τη θέση της στη μετεκλογική απόκρυψή της.

Αναμφίβολα, ο σχεδιασμός για την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο είναι απόλυτα συναφής με την πολιτική, την οποία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε χαράξει ως Κυβέρνηση. Ωστόσο, πέραν των προαναφερθέντων, η σημερινή Κυβέρνηση αποφεύγει να εξηγήσει ποιος είναι ο περαιτέρω σχεδιασμός ιδιαίτερα όσον αφορά τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, όπου ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου ήδη έχει διαμηνύσει ότι η Άγκυρα σκοπεύει να ξεκινήσει σύντομα έρευνες. Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας εγκαίρως επεσήμανε τον περασμένο Οκτώβριο ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος να υπερασπιστεί η χώρα το δικαίωμά της για την επέκταση της κυριαρχίας της στα 12 ναυτικά μίλια, παρά να το ασκήσει».

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας αποφεύγει να εξηγήσει αν σκοπεύει να πραγματοποιήσει έστω τα αναγκαία προπαρασκευαστικά βήματα αναφορικά με τη χάραξη γραμμών βάσης και το κλείσιμο των κόλπων συνολικά στον ελλαδικό χώρο. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μια από τις τελευταίες χώρες του πλανήτη, που οριοθετεί θαλάσσιες ζώνες βάσει της ακτογραμμής, κάτι το επιζήμιο για τα συμφέροντά της. Την περίοδο 2015-2019, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων εργάστηκε επί της συγκεκριμένης προοπτικής και σε συνεργασία με την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, καθότι ένα τέτοιας έκτασης εγχείρημα και δεδομένου του μεγάλου μήκους της ελληνικής ακτογραμμής συνιστά μια σύνθετη διαδικασία.

Είναι σαφές ότι οφείλουμε να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά μας βάσει του Δικαίου της Θάλασσας σε αυτή τη γεωπολιτικά κρίσιμη περιοχή και να μην τα απεμπολήσουμε. Αυτή είναι μια αμιγώς πατριωτική θέση και όχι τα συλλαλητήρια και οι περικεφαλαίες, που αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας δίνουν τη θέση τους στον κατευνασμό και στην υποχωρητικότητα.


Ιωάννης Αθ. Σαρακιώτης

Δικηγόρος – Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία

Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το έργο που παίζεται από την κυβέρνηση δεν έχει σχέση με τους κεντρώους ψηφοφόρους

Μία κυβέρνηση δεν κρίνεται από τις μεταγραφές προσώπων

Τελευταία ενημέρωση:

| Πρώτη καταχώρηση:

Συντάκτης:

Της Βούλας Κεχαγιά


Στις μετρήσεις της κοινής γνώμης πολύ συχνά οι δημοσκόποι καλούν τους πολίτες να τοποθετήσουν πολιτικά / ιδεολογικά τον εαυτό τους σε μία κλίμακα του δέκα που ξεκινάει από τα πολύ αριστερά και καταλήγει στα πολύ δεξιά. Σε μία τέτοια κλίμακα συνήθως οι ψηφοφόροι που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί ή κεντρώοι επιλέγουν να τοποθετηθούν κάπου ανάμεσα στο τέσσερα και το έξι. Οτιδήποτε κάτω από τα 4 θεωρείται αντικειμενικά αριστερό και αντιστοίχως οτιδήποτε άνω του έξι δεξιό.

Με βάση αυτήν την λογική προκαλεί απορία η πρωθυπουργική άποψη όπως διατυπώθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ΝΔ εκφράζει το μέσο της πολιτικής ζωής και ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι εκφράζονται από την γαλάζια παράταξη. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως παραδοσιακά το κυβερνών κόμμα κινείται στον χώρο της δεξιάς ή στην καλύτερη περίπτωση της κεντροδεξιάς που δημιουργεί απορίες για το πώς αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός πολιτικά το κόμμα του, είναι οι ίδιες οι επιλογές του που αναιρούν τον ισχυρισμό πως το κέντρο βρίσκει έκφραση στη Νέα Δημοκρατία. Επιλογές τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο πολιτικών.

Για παράδειγμα ο κ. Μητσοτάκης εξ αρχής έδωσε διακριτό ρόλο στην κυβέρνησή του σε στελέχη που κατά κοινή ομολογία και όχι μόνο με βάση τη διαδρομή τους απευθύνονται σε ένα ακροδεξιό ακροατήριο φροντίζοντας συγχρόνως να διατηρήσει συμμαχίες με το τμήμα της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκει την πολιτική του έκφραση στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Σαμαρά. Η επιλογή του σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό ήταν ξεκάθαρα μία πολιτική επένδυση που κεφαλαιοποιήθηκε στις εκλογές, ενώ η ρητορική του σε θέματα ασφάλειας και τάξης παραπέμπει σε μία σκληρή δεξιά που προτάσσει το δόγμα νόμος και τάξη έναντι ακόμη και της καταπάτησης δημοκρατικών ελευθεριών στο όνομα μίας επίπλαστης ομαλότητας.

Ο νόμος για τις διαδηλώσεις, οι απαγορεύσεις των συναθροίσεων με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια (κάτι που δεν υπάρχει σε κανένα δυτικό κράτος) και η ανεξέλεγκτη στάση της σε πολλές εκφάνσεις της δημόσιας ζωής και της ιδιωτικής ενίοτε, σε συνδυασμό με μία αντίληψη πως το “επιτελικό κράτος” προηγείται κι έπονται οι υπόλοιποι (παράδειγμα εμβολιασμού κυβερνητικών) αποτελούν μερικά από τα στοιχεία που το καταδεικνύουν. Επομένως, το να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός ότι απευθύνεται στο κέντρο ενώ στην ουσία απευθύνεται πρωτίστως στις συντηρητικές δυνάμεις της χώρας είναι τουλάχιστον ψευδές.

Εκτός εάν συνειδητά μπερδεύει το αντισύριζα μέτωπο που τού έδωσε πολλές ψήφους στις εκλογές και τμήμα του οποίου προέρχεται ασφαλώς από το κέντρο με την πολιτική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας. Μία κυβέρνηση δεν κρίνεται από τις μεταγραφές προσώπων που απλώς δημιουργούν πρόσκαιρους συμβολισμούς αλλά κυρίως από το έργο της. Και το έργο που παίζεται δεν έχει καμία σχέση με το κέντρο…


  • ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Έχουμε φθάσει στο αμήν

Η εβδομάδα που μόλις αρχίζει είναι πολύ «φορτωμένη»

Τελευταία ενημέρωση:

| Πρώτη καταχώρηση:

Συντάκτης:

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Η εβδομάδα που μόλις αρχίζει είναι πολύ «φορτωμένη»: Αύριο, Τρίτη, θα αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο = κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο και θα ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Με τη διαδικασία του επείγοντος θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή προς κύρωση και η συμφωνία για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Ολομέλεια σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την πορεία της πανδημίας. Η έναρξη του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό τη μεταπροσεχή εβδομάδα αγχώνει την κυβέρνηση, η οποία θέλει να προσδιορίσει το πλαίσιο της αντιπαράθεσης.

Η απόφαση της Γερμανίας αλλά και της Κύπρου να κινηθούν εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και να παραγγείλουν διμερώς εμβόλια (η δεύτερη στο Ισραήλ) δημιουργεί εντυπώσεις που καλείται να διαχειριστεί η Ν.Δ., δεδομένου ότι η πολιτική του φαρμακευτικού εθνικισμού υιοθετείται πλέον και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδιαμέσως κατά τη διάρκεια της εβδομάδος θα δοθεί στη δημοσιότητα προς διαβούλευση και ο νόμος-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής Άγγελος Συρίγος ήδη κάνουν τις τελευταίες διορθώσεις. Όλα τα θέματα της ατζέντας είναι εξόχως σημαντικά λοιπόν:

– Με τα 12 μίλια στο Ιόνιο έχουμε αλλαγή συνόρων -αυξάνεται η επικράτεια- και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θα προκαλέσει ψηφοφορία με βάση τις κείμενες συνταγματικές διατάξεις. Το άρθρο 27 παράγραφος 1 του Συντάγματος (μεταβολή στα όρια της επικράτειας) ορίζει ότι «καμία μεταβολή στα όρια της επικράτειας δεν μπορεί να γίνει χωρίς νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Το άρθρο αυτό κατά μείζονα λόγο θα πρέπει να εφαρμοσθεί και να διεξαχθεί εκ νέου ψηφοφορία στην περίπτωση που η Ελλάς μεταβάλει τα όρια της επικράτειάς της στο Αιγαίο μειώνοντας εύρος χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου στο μέλλον. Περιττό να υπογραμμισθεί, βεβαίως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει βαρύτατη ευθύνη για την καθυστέρηση της επέκτασης στα 12 μίλια. Ο τέως πρωθυπουργός έβαλε στο συρτάρι τα έτοιμα Προεδρικά Διατάγματα Κοτζιά το 2018.

– Με την προ ημερησίας συζήτηση για την πανδημία (στην οποία θα τεθεί στο επίκεντρο και η εισαγγελική έρευνα μετά τις αποκαλύψεις για αποφάσεις για τη Θεσσαλονίκη) θα καταστεί με τον πλέον επίσημο τρόπο σαφές το εξής: Η κρίση από υγειονομική και κοινωνική μεταλλάσσεται ραγδαίως σε πολιτική και οικονομική. Και λόγω των λουκέτων που έρχονται, «μνημονιακή». Ο ιός τρέχει πιο γρήγορα από το εμβόλιο: Αυτοί που ασθενούν λόγω υπερμετάδοσης είναι πολλαπλάσιοι αυτών που εμβολιάζονται, προμήθειες δεν υπάρχουν επαρκείς, το πρόβλημα είναι μπροστά μας.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποτελέσουν οι χειρισμοί της πανδημίας πλέον της εισαγγελικής έρευνας και αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής της Βουλής έπειτα από αίτημα της αντιπολίτευσης. Με το νέο Σύνταγμα έχει τη δυνατότητα.

– Τέλος, το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση σηματοδοτεί την αντίληψη της Πολιτείας για τη λειτουργία των πανεπιστημίων μας και για τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο. Με έμφαση στην ελάχιστη βάση εισαγωγής, στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στην αξιολόγηση, στο πειθαρχικό δίκαιο, στους αιώνιους φοιτητές. Στο κλασικό, δηλαδή, πεδίο αντιπαράθεσης με την Αριστερά στην Ελλάδα. Στο νομοσχέδιο αυτό θα σταθώ περισσότερο σήμερα καθώς η ελληνική παρωχημένη Αριστερά τού ασκεί ήδη κριτική σε δύο σημεία. Στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και στο πειθαρχικό (διαγραφές φοιτητών έπειτα από παραπτώματα). Και τι μας λέει, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση; «Μα δεν ντρέπεστε να προσλαμβάνετε αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια όταν αρνείστε να προσλάβετε νοσηλευτές και ιατρούς για τα νοσοκομεία;» Και τι ακόμη; Οτι η Κεραμέως με το πειθαρχικό δίκαιο συνιστά «φοιτητοδικεία». Τη βρήκαμε τη λεξούλα που θα βάλει φωτιά στα τόπια. Αμφιβολία μετά ταύτα δεν υπάρχει καμία. Οι άνθρωποι είναι βαριά άρρωστοι. Πολιτικά άρρωστοι. Η ίδρυση της αστυνομίας και ο θεσμός της ηλεκτρονικής κάρτας εισόδου -που ισχύουν σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου- είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει το κράτος για τον σεβασμό της δημόσιας περιουσίας. Του δημοσίου χώρου εν γένει.

Περιουσία που ανήκει στους Έλληνες φορολογουμένους, οι οποίοι ανεξαρτήτως εισοδήματος πληρώνουν-αποκαθιστούν με τους φόρους τους κάθε καταστροφή που προκαλούν μέσα στα πανεπιστήμια θερμόαιμοι ακτιβιστές γνωστής ταυτότητας. Και με την κάρτα και με την πανεπιστημιακή αστυνομία ένας θα είναι ο στόχος: Η προστασία της δημόσιας περιουσίας από τους βανδάλους.

Η προστασία της σωματικής ακεραιότητας των πανεπιστημιακών δασκάλων, οι οποίοι γίνονται στόχοι επιθέσεων από γνωστούς αγνώστους. Και, βεβαίως, το ξερίζωμα κάθε παρακρατικής δραστηριότητας, όπως τα διάφορα εργαστήρια μολότοφ που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος στα υπόγεια του Πολυτεχνείου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Επιτέλους, το πανεπιστήμιο πρέπει να γίνει πανεπιστήμιο. Η εποχή που ήταν οιονεί άνδρο θα περάσει στην Ιστορία. Αντίστοιχες είναι οι διαπιστώσεις και για το νέο πειθαρχικό δίκαιο. Το να σου ζητά το κράτος να τελειώσεις τις σπουδές σου σε έναν εύλογο ελάχιστο χρόνο 6-8 ετών ανάλογα με το πτυχίο ώστε να μπεις γρηγορότερα στην αγορά εργασίας δεν αποτελεί ποινή. Αποτελεί στοιχειώδη σεβασμό στο δημόσιο χρήμα που δαπανάται κατά κεφαλήν για κάθε φοιτητή και βεβαίως στην έννοια της αξιοκρατίας. Εάν αύριο στον εργασιακό σου βίο σού ανατεθεί μια αποστολή, πότε θα τη φέρεις εις πέρας; Στον αιώνα τον άπαντα;

Για δε την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια, νομίζω. Κοινή λογική μιας Πολιτείας και μιας δημοκρατίας που σέβεται τον εαυτό της και στέλνει το μήνυμα ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται». Παρά ταύτα δεν έχουμε αυταπάτες: Επειδή η κοινή λογική είναι δυσεύρετη στην Ελλάδα και επειδή τα εργαστήρια παραγωγής μολότοφ και λοιπών ουσιών μέσα στα πανεπιστήμια ήταν μια ζωή «μαγαζί γωνία», εξόχως σημαντικά για τους «ιδιοκτήτες» τους, τα εκπαιδευτικά «συλλαλητήρια» ήδη οργανώνονται. Και ας έχει εξευτελιστεί η έννοια «συλλαλητήριο».

Οι δυνάμεις της αδράνειας που επιχειρούν να καθηλώσουν τη χώρα ακόμη και σε αυτήν τη συγκυρία δεν θα το βάλουν κάτω. Θα παίξουν στη διαπασών τη γνωστή τους κασέτα: «Αστυνομοκρατία», «Συντηρητικοποιηση», «Φοιτητοδικεία». Θα αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση με τον μόνο τρόπο που ξέρει να φέρεται η Αριστερά από τον πόλεμο και μετά: Ως θύμα. Και βεβαίως με τον πλέον γνώριμο τρόπο της: Τις αντιφάσεις. Την ώρα που καταγγέλλει ως φασίστες τους εισβολείς του Καπιτωλίου, θα υπερασπισθεί ως «δημοκράτες» τους εισβολείς των ελληνικών δημοσίων ΑΕΙ!

Νομίζω ότι έπειτα από 46 μεταπολιτευτικά χρόνια «φαγούρα» κάθε αληθινά προοδευτικός πολίτης έχει φθάσει στο αμήν. Δεν υπάρχουν περιθώρια για «ναι μεν, αλλά». Τα πανεπιστήμια ήδη με τον τρόπο που λειτουργούν σε ορισμένες σχολές -όχι σε όλες, υπάρχουν και τα κοσμήματα- παράγουν αποφοίτους μειωμένων απαιτήσεων, μειωμένων αντιστάσεων και μειωμένων προσδοκιών. Αλλοιώνουν συνειδήσεις.

Ε, αυτό μόνο με μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία στην οποία πρέπει να κληθούν να μετάσχουν και όσοι αριστεροί είναι ξένοι προς αυτή τη φιλοσοφία μπορεί να ανατραπεί. Για να σταθεί στην πράξη η διεύρυνση της επικράτειάς μας στα 12 μίλια έχουμε ανάγκη να διευρυνθούν τάχιστα και τα πνευματικά μας σύνορα. Με το μυαλό και τη σκέψη καλούμαστε να διαφυλάξουμε την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Όχι με τα ντουβάρια. Κυριολεκτικώς και μεταφορικώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κίνδυνος θάνατος: H εκκλησία της ανυπακοής και η κυβέρνηση της ανοχής

Σήμερα ζήσαμε μία εξαιρετικά ωραία ημέρα

Τελευταία ενημέρωση:

| Πρώτη καταχώρηση:

Συντάκτης:

Ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας ήταν αποκαλυπτικός σήμερα (6/01/21).

Έδωσε συνέντευξη στον Alpha 98.9, στον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή και είπε πολλά και διαφωτιστικά για όσα τρομακτικά παρακολουθήσαμε σήμερα με τις ανοιχτές εκκλησίες. «Εμείς δείξαμε ανυπακοή και η κυβέρνηση έδειξε ανοχή», είπε κι έδωσε με μία φράση το στίγμα της ημέρας, την άτυπη συμφωνία μεταξύ εκκλησίας και κυβέρνησης. «Σιωπηρή ανακωχή» είπε ο ήρεμος, σήμερα, ΣΚΑΪ, αυτός που ήταν έξαλλος με όσους έκαναν βόλτα στο Φλοίσβο, αλλά τώρα είδε απλώς «διαφορετικά Θεοφάνεια με περιορισμούς και “παραφωνίες”».

«Δεν γνωρίζω αν υπήρξε συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο, δεν γνωρίζω καν τι συζητήθηκε ανάμεσα στον κ. Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο», συνέχισε ο Μητροπολίτης. «Αλλά νομίζω ότι σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα, όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις. Νομίζω ότι αυτό ήταν μία απόφαση δικιά του και των στελεχών της Αστυνομίας».

Ο τέλειος διασυρμός της Ελληνικής Αστυνομίας, να μην τηρείται ο νόμος και οι αστυνόμοι να παρακολουθούν διακριτικά. Ή να μην παρακολουθούν καν: «Εμείς δεν είχαμε καθόλου αστυνόμευση εδώ στο Ίλιον» είπε ο κ. Αθηναγόρας. «Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ο διοικητής του τμήματος με τους αστυνομικούς είχαν περάσει από τις εκκλησίες. Ήταν η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη πιστεύω, δεν ξέρω. Δεν το ξέρω μετά βεβαιότητας».

Σήμερα λοιπόν ζήσαμε τον πλήρη εξευτελισμό:

Της εκκλησίας που δεν υπολογίζει τίποτε, ούτε καν τους πιστούς της.
Της κυβέρνησης και δεν χρειάζεται να το εξηγήσω.
Της αστυνομίας που χτυπάει πιτσιρίκια χωρίς λόγο, αλλά σκύβει το κεφάλι και κάνει τον σταυρό της για να την αγιάσει ο παπάς.
Των ΜΜΕ, πολλών ΜΜΕ, που έκαναν την πάπια σήμερα.
Σήμερα ζήσαμε μία εξαιρετικά ωραία ημέρα.

Πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το προκλητικό μανιφέστο από τη Γενί Σαφάκ που απαιτεί προσοχή

Ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ πρωτοστατεί

Τελευταία ενημέρωση:

| Πρώτη καταχώρηση:

Συντάκτης:

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ πρωτοστατεί και στον νέο κύκλο εμπρηστικών και υποτιμητικών για τη χώρα μας δηλώσεων σε μακροσκελή συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Χουριέτ».

Με θρασύτητα υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «στριμώξει» και να περιορίσει τη χώρα του, ενώ στη διάρκεια του 2020 εξέδωσε από τον υδρογραφικό σταθμό του Ηρακλείου 49 NAVTEX και ουσιαστικά χρησιμοποίησε για αεροναυτικές δραστηριότητες μόνο δύο!!!

Για πολλοστή φορά είπε ότι η Αθήνα απορρίπτει τις συζητήσεις με την Αγκυρα και κυκλοφορεί (!) από πόρτα σε πόρτα αποφεύγοντας έναν ειλικρινή και ανοικτό διάλογο, ενώ συνεχώς «λέει ψέματα, προσπαθώντας να παραπλανήσει τους Ευρωπαίους». Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της παρουσίας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400 στην Τουρκία, που αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» της μέχρι σήμερα σειράς διαφωνιών και λεκτικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ τόνισε ότι «οι ρωσικοί πύραυλοι δεν ήταν επιλογή μας, αλλά αναγκαιότητα στο να ενισχυθεί το πλαίσιο αεράμυνας της Τουρκίας, όταν άλλοι δεν μας πουλούσαν».

Επεσήμανε ότι «δεν μπορεί μόνιμα να υφίστανται δεκάδες ζητήματα στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις και να κυριαρχεί στη θεματολογία πάντα η επικέντρωση στους ρωσικούς πυραύλους». Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ δεν παρέδωσαν στην Αγκυρα τον αυτοεξόριστο αρχηγό του FETO ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που καταζητείται ως πρωτεργάτης της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Αναφερόμενος στα ζητήματα της βόρειας Συρίας και τις εκεί διαφωνίες με την αμερικανική πλευρά είπε ότι οι Κούρδοι ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη (ΥPG ) έχουν κοινές θέσεις με την κουρδική τρομοκρατική οργάνωση PKK. Σχετικά με την εμπλοκή στα μέτωπα της Υπερκαυκασίας, της βόρειας Συρίας και της Λιβύης τόνισε ότι η τουρκική παρουσία εκεί είναι «σταθεροποιητικός» παράγοντας και θα συνεχιστεί κανονικά μέσα στο 2021.

Προκλητικό μανιφέστο από τη Γενί Σαφάκ με υπογραφή Ιμπραήμ Καραγκιούλ με τίτλο «Ετοιμαστείτε για την τουρκική καταιγίδα μετά την πανδημία το 2021»… που όμως απαιτεί προσοχή.

Ενα εμπρηστικό νεο-οθωμανικής έμπνευσης εκτενέστατο άρθρο που θα μπορούσε να εκληφθεί ως «ιδεολογικό μανιφέστο» για την Τουρκία της νέας χρονιάς δημοσίευσε χθες ο Ιμπραήμ Καραγκιούλ, ο γνωστός αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Yeni Safak», που θεωρείται η ναυαρχίδα του στόλου της προπαγάνδας και των παραπληροφορικών ενεργειών της ερντογανικής Τουρκίας.

Ο τίτλος του είναι «Μια καταιγίδα θα χτυπήσει μετά την πανδημία. Η Τουρκία θα συγκλονίσει περαιτέρω τον κόσμο το 2021!» και στο οποίο ο πολυγραφότατος υποστηρικτής του AKP και προσωπικά του Τούρκου προέδρου αναπτύσσει όλους εκείνους τους παράγοντες που εκτιμά ότι έχουν οδηγήσει την Τουρκία σε περιφερειακή υπερδύναμη, που μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις διαστάσεις του διεθνούς συστήματος, ως και να κινηθεί πολυδιάστατα στον ενδιάμεσο ασταθή γεωπολιτικό χώρο μεταξύ Δύσης και Ευρασίας. Τα βασικά σημεία του απύθμενα μεγαλοϊδεατικού κειμένου είναι τα εξής:

– Η Τουρκία θα συνεχίσει να αυξάνει την ισχύ της 2021. Στην πραγματικότητα, η άνοδός της θα επιταχυνθεί περαιτέρω. Δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε κοιτάζοντας μόνο τους φακούς των γεγονότων στην Τουρκία. Μπορείτε να το δείτε λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες εξελίξεις, ακολουθώντας τις συζητήσεις που επικεντρώνονται στην Τουρκία σε όλο τον κόσμο.

– Η Τουρκία εκπλήσσει τον κόσμο. Ποτέ δεν προέβλεπαν κανένα από αυτά! Η Τουρκία ανακηρύχθηκε ως μια από τις πιο δυναμικές και ισχυρές δυνάμεις της τεράστιας περιοχής που εκτείνεται στον Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική, την Κεντρική Αφρική και τον Περσικό Κόλπο, την Κεντρική Ασία, τα Βαλκάνια και τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού και της Μαύρης Θάλασσας.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Χρειαζόταν εντολή πρωθυπουργού;

Ήταν ένα ακόμα μάθημα για την κυβέρνηση πως μπορεί να πάνε όλα λάθος

Τελευταία ενημέρωση:

| Πρώτη καταχώρηση:

Συντάκτης:

Του Βασίλη Χιώτη

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η κυβέρνηση, είναι πως κάποιες φορές για να γίνει το αυτονόητο, χρειάζεται να παρέμβει προσωπικά ο πρωθυπουργός.

Εδώ και δύο μέρες, οι πολίτες παρακολουθούν να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ενώ ούτε κανένα υγειονομικό κίνδυνο διατρέχουν, ούτε η κατάστασή τους ή η ηλικία τους το επέβαλλε.

Με το πρόσχημα πως θα πρέπει να πειστούν όλοι οι πολίτες να εμβολιαστούν, ποζάρισαν με τεντωμένο το μπράτσο , Γενικοί Γραμματείς, διοικητές σε νοσοκομεία που έχουν να δουν ασθενή με κορωνοϊό κάτι μήνες και γενικώς στελέχη που είτε εμβολιάστηκαν είτε όχι, δεν έπεισαν κανέναν παραπάνω να εμβολιαστεί.

Το μήνυμα το έδωσε η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία όταν εμβολιάστηκε. Οι υπόλοιποι απλώς ήθελαν να τους μιμηθούν και να κομπάσουν πως έκαναν κι αυτοί το εμβόλιο.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε από την Δευτέρα κι αποφασίστηκε, ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των κυβερνητικών στελεχών να διακοπεί. Αλλά δεν διακόπηκε. Οι εμβολιασμοί συνεχίστηκαν, έγινε κι ένας μικρός χαμός στο «Σωτηρία» με γιατρούς και νοσηλευτές που έμειναν να περιμένουν την σειρά τους και το πρόβλημα λύθηκε την Τετάρτη, όταν έδωσε την εντολή ο πρωθυπουργός.

Ήταν ένα ακόμα μάθημα για την κυβέρνηση, πως μπορεί να πάνε όλα λάθος, όταν δεν κάνεις το σωστό, με τον σωστό τρόπο.

Εκεί που η κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει βαθιά ανάσα, επειδή οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ξεκίνησαν ομαλά και δεν έμεινε πίσω από την Ευρώπη,  κόντεψε να απολογηθεί, επειδή ορισμένα από τα στελέχη της δεν έχουν δράμι μυαλό στο κεφάλι τους και δεν συνομιλούν με την κοινωνία.

Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Με παρέμβαση του πρωθυπουργού επιταχύνθηκαν οι αποφάσεις για να απαλλαγούν από βάρη οι χαμηλοσυνταξιούχοι όταν αγοράζουν τα φάρμακά τους. Χρειαζόταν να παρέμβει ο πρωθυπουργός για να επιλυθεί και πάλι ένα αυτονόητο ζήτημα, το οποίο μάλιστα έκανε σημαία η αντιπολίτευση;

Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα για τους υπουργούς, που για να δράσουν χρειάζονται εντολή από τον πρωθυπουργό.

Κι ας ελπίσουμε πως την χρονιά που ανατέλλει, τέτοιου είδους ζητήματα που απαιτούν απλώς απλή λογική, να μη χρειάζονται και πάλι εντολή του πρωθυπουργού για να επιλυθούν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ιγνατίου: Αν ισχύει η άγρια επίθεση Πομπέο κατά Ερντογάν, τι θα ακολουθήσει;

Καλώς έπραξε ο κ. Πομπέο, αν όντως ισχύουν οι πληροφορίες

Τελευταία ενημέρωση:

| Πρώτη καταχώρηση:

Συντάκτης:

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε τα δημοσιεύματα των ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του Politico, που ανέφεραν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον της Τουρκίας.

Τόσο σκληρή, που έπεσαν τα… σαγόνια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πάτωμα, καθώς άκουγε τον κ. Πομπέο, και έτριβε τα μάτια του και… καθάριζε τα αυτιά του!

Καλώς έπραξε ο κ. Πομπέο, αν όντως ισχύουν οι πληροφορίες ότι είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Και άργησε, θα προσθέταμε… Και πρέπει να συνεχίσει αυτή την επίθεση, με πράξεις. Και να μην αρκεστεί στα λόγια.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατηγόρησε τους Τούρκους ότι εναντιώνονται στις αρχές της Δυτικής Συμμαχίας και υπονομεύουν τη λειτουργία και τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Βαριές κουβέντες από τον ευγενικό κ. Πομπέο, που έχει επιφυλάξει τέτοιους χαρακτηρισμούς -για άλλα θέματα βέβαια- σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και άλλα κράτη με αυταρχικούς ηγέτες.

Αλλά, η κατηγορία που πιστεύουμε ότι είναι η χειρότερη, αφορά την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Ο κ. Πομπέο φέρεται να είπε ότι αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από μία χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ, η αγορά των S-400.

Η θέση που παρουσίασε ο αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι απόλυτα σωστή. Διότι πέραν αυτής καθ’ αυτής της αγοράς, η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβαν να παίξουν το ρόλο του δολιοφθορέα για τη Ρωσία, μέσα στη Δυτική Συμμαχία. Και είναι μία μεγάλη αλήθεια αυτή, την οποία εντόπισαν πολύ νωρίς οι Αμερικανοί, αλλά για λόγους που είναι γνωστοί πια, και αφορούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα του κ. Τραμπ, επέλεξαν να μην πράξουν τίποτα. Ούτε σταμάτησαν την δολιοφθορά εναντίον του ίδιου του ΝΑΤΟ και ειδικά εναντίον μελών όπως η Ελλάδα, ούτε τιμώρησαν την παραβατική Τουρκία.

Και, εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, έρχεται τώρα ο κ. Πομπέο -και επαναλαμβάνω ότι πολύ καλά κάνει- να λέει με ακρίβεια όσα έλεγαν οι Αμερικανοί νομοθέτες από το 2018. Προειδοποιούσαν οι πάντες. Ο Αμερικανός υπουργός και οι υφιστάμενοί του, δήλωσαν άπειρες φορές ότι οι κυρώσεις για την Τουρκία έρχονται. Δεν ήρθαν ποτέ μέχρι σήμερα.

Ακούω δεξιά και αριστερά ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος σήμερα το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον κ. Τραμπ, ότι ήδη έχει εισηγηθεί κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Είναι μία πληροφορία που δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε μέχρι αυτή τη στιγμή.

Αν όντως πιστεύει ότι έστω και στο παρά πέντε πρέπει να τιμωρηθεί η Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος, εμείς θα τον χειροκροτήσουμε. Η αλήθεια είναι ότι από τον Μάιο έχει αρχίσει να επιβάλλει ένα νέο «δόγμα» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και πιστεύω ότι έχει ένα «δίκιο» να διαμαρτύρεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι δηλαδή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπό τον Μάικ Πομπέο, έχει επιβάλει αυτή την απομάκρυνση της αμερικανικής στρατηγικής από την Τουρκία.

Βέβαια, την ίδια στιγμή, ο κ. Τσαβούσογλου πρέπει να ευχαριστεί τους Αμερικανούς που δεν κατέστρεψαν την τουρκική οικονομία. Διότι αν στη θέση της κατοχικής δύναμης ήταν μία άλλη χώρα, ο πρόεδρος Τραμπ θα την είχε διαλύσει.

Λοιπόν: Τώρα που φεύγει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και επειδή ο κ. Πομπέο έχει βλέψεις για μεγαλύτερα αξιώματα, ας φτάσει μέχρι το τέλος. Ας κάνει την ανακοίνωση που περιμένουν όλοι στην Ουάσιγκτον -και όχι μόνο. Οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας έχουν αργήσει πολύ…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σεξουαλικά αχόρταγοι και σπάταλοι με Βίσση και Βανδή

Πότε θα ξεπεράσουμε τον κορονοϊό;

Τελευταία ενημέρωση:

| Πρώτη καταχώρηση:

Συντάκτης:

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΛΚΑΤΖΑΚΟΣ

Το φως στο τούνελ αρχίζει, επιτέλους, να αχνοφαίνεται. Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από τη
στιγμή που ο κορονοϊός μπήκε στη ζωή μας, όταν Κινέζοι επιστήμονες τον ταυτοποίησαν ως
πηγή μιας νέας θανατηφόρας αναπνευστικής νόσου.

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει από τότε σε όλον τον πλανήτη, ενώ οι μάσκες, τα αντισηπτικά και οι καραντίνες έγιναν η καθημερινότητά μας. Ζήσαμε, μόλις, τα πιο περίεργα Χριστούγεννα.

Ήρθαν, όμως, σε χρόνο ρεκόρ και στη χώρα μας, έστω και λίγες παρτίδες από το πολυπόθητο
εμβόλιο. Με τους πρώτους εμβολιασμούς στην Ελλάδα να χαρακτηρίζονται, δικαίως, ιστορικοί. Στο εμβόλιο, έχουμε ποντάρει όλα μας τα λεφτά για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Ήδη, όσο και αν τώρα φαντάζει πρώιμο ακόμα, στα μεγάλα πανεπιστήμια προσπαθούν να
σκιαγραφήσουν την μετά κορονοϊό εποχή. Ο Ελληνοαμερικανός, καθηγητής του φημισμένου
Γέιλ, Νίκολας Χρηστάκης που εξειδικεύεται στην κοινωνική επιδημιολογία κάνει μια
ενδιαφέρουσα ανάλυση στο βιβλίο του με τίτλο “Apollo’s Arrow: The Profound and Enduring
Impact of Coronavirus on the Way We Live” (“Το Βέλος του Απόλλωνα: Η Βαθιά και Διαρκής
Επίπτωση του Κορονοϊού στον Τρόπο Ζωής Μας”).

Η ανθρωπότητα έχει ξαναζήσει μεγάλες πανδημίες, απλά είναι η πρώτη που βιώνει στο πετσί
της η γενιά μας. Κατά τη διάρκεια των επιδημιών, οι άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση στη
θρησκεία, γίνονται πιο απρόβλεπτοι, εξοικονομούν χρήματα. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά
επαναλαμβάνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, όταν τρισκατάρατοι ιοί έσπειραν τον θάνατο.

Ωστόσο, όλες οι πανδημίες κάποια στιγμή τελειώνουν. Ο κορονοϊός θα μας εγκαταλείψει όταν
δεν θα βρίσκει πια θύματα. Όταν, δηλαδή, έχει χτιστεί η περίφημη ανοσία της αγέλης μέσω του εμβολιασμού. Το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο και εξαιρετικά περίπλοκο, θα μας φάει, όπως
όλα δείχνουν, και ένα μεγάλο μέρος του 2021.

Ο ιός έχει “μολύνει” και την παγκόσμια οικονομία. Πολλοί συμπατριώτες μας βλέπουν τα
εισοδήματά τους να εξανεμίζονται και δίνουν πραγματική μάχη επιβίωσης, άλλωστε εμείς
έχουμε και το θλιβερό προνόμιο να κουβαλάμε στην πλάτη μας μια δεκαετία οικονομικής
κρίσης. Οικονομίες κατέρρευσαν ακόμη και στην αρχαιότητα, όταν χτυπήθηκαν από επιδημίες.

Ο Δρ Νίκολας Χρηστάκης, προβλέπει ότι όταν με το καλό ξεμπερδέψουμε με τον κορονοϊό,
μέχρι το τέλος του 2021, θα ακολουθήσει δειλά – δειλά η οικονομική ανάκαμψη που θα αρχίσει
να γίνεται αισθητή από το 2023. Το 2024, λοιπόν, θα είναι όπως ισχυρίζεται, μια χρονιά που θα μας ταρακουνήσει και θα μας αλλάξει τη ζωή για τα καλά.

Οι άνθρωποι θα αναζητούν αδιάκοπα κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Τα γεμάτα γήπεδα, τα
νυχτερινά κέντρα που δεν πέφτει καρφίτσα και η άνθηση των τεχνών, θα είναι και πάλι κάτι το
συνηθισμένο. Εκείνη τη χρονιά, θα αντιστραφούν και οι κοινωνικές τάσεις που “έχτισε” η
πανδημία. Θα αρχίσουμε να κυνηγάμε μανιωδώς το αχαλίνωτο σεξ, θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη και θα ξοδεύουμε όσα έχουμε, σε μια έξαρση καταναλωτισμού, ενώ αρκετοί θα
απομακρυνθούν από τη θρησκεία.

Με λίγα λόγια θα ξαναζήσουμε, τρόπον τινά, τη δεκαετία του 1920. Τότε που ένα μαγικό κύμα
νεωτερισμού παρέσυρε τα πάντα, βοηθώντας την ανθρωπότητα να αφήσει πίσω της τη φρίκη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τα εκατομμύρια θύματα της Ισπανικής γρίπης. Ο
κινηματογράφος, τα νέα αρχιτεκτονικά σχήματα, η τζαζ έδωσαν το σήμα για ένα ξέφρενο γλέντι που κράτησε μέχρι την ανώμαλη προσγείωση με το Κραχ της Wall Street το 1929 και τη Μεγάλη Ύφεση που ακολούθησε.

Δεν γνωρίζω τι θα γίνει στον υπόλοιπο πλανήτη, αλλά πιστεύω ότι στην Ελλάδα θα
δικαιώσουμε, ίσως μάλιστα και νωρίτερα, τις προβλέψεις του γνωστού Ελληνοαμερικανού
καθηγητή του Γέιλ. Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στον χαμό που έγινε για την κοινή τηλεοπτική
εμφάνιση της Άννας Βίσση και της Δέσποινας Βανδή.

Στα social media έκλειναν νοερά, από τώρα, τραπέζι για το μαγαζί που θα φιλοξενήσει στο μέλλον μαζί τις δύο τραγουδίστριες. Αυτό, τουλάχιστον, προέβλεπαν πολλοί χρήστες εκφράζοντας και τους ευσεβείς πόθους των φανατικών ακολούθων τους.

Ο κόσμος έχει κουραστεί από το δυστοπικό τοπίο που έχει διαμορφώσει ο κορονοϊός. Δεν
χρειάζεται να είσαι κοινωνιολόγος για να καταλάβεις ότι τα συνεχή άσχημα νέα, τον τελευταίο
χρόνο, μας έχουν φέρει στα όριά μας.

Πολλοί αδημονούν να βουτήξουν στη γλυκιά λήθη της ελαφρότητας. Προτιμούν να κάνουν
πλάκα, να τσακώνονται, να συμφωνούν για τις δύο Ελληνίδες καλλιτέχνιδες, αρπάζοντας την
ευκαιρία από τα μαλλιά για να ξεχάσουν, έστω και για λίγο, τη φονική πανδημία και τους
κίνδυνους που ακόμα εγκυμονεί.

Η ζωή θα επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς, υποστηρίζει ο κ. Χρηστάκης. Το πότε,
είναι αναμφισβήτητα το μεγάλο παγκόσμιο στοίχημα των επομένων ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αχαλίνωτο σεξ, αθεΐα και πληθωρισμός…

Προκειμένου να υπάρξει ένα αποτελεσματικό τείχος ανοσίας

Τελευταία ενημέρωση:

| Πρώτη καταχώρηση:

Συντάκτης:

capital.gr/thetoc.gr

Προκειμένου να υπάρξει ένα αποτελεσματικό τείχος ανοσίας, ο εμβολιασμός θα πρέπει να φτάσει στο 70% του πληθυσμού σύμφωνα με τους ειδικούς. Τούτο με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Εν τω μεταξύ από το τέλος της Άνοιξης και μετά η επιδημία θα αρχίσει να υποχωρεί όπως έκανε και πέρυσι λόγω της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο λοιπόν το ερχόμενο Φθινόπωρο δεν θα έχουμε τρίτο κύμα και νέο “κλείδωμα” της οικονομίας.

Τούτο σημαίνει πως το ερχόμενο καλοκαίρι για τις “τουριστικές” οικονομίες σαν τη δική μας μπορεί να αποδειχτεί καλύτερο από το περσινό, αλλά δεν θα έχουμε πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.

Κατά τα φαινόμενα επιστροφή στην κανονικότητα θα έχουμε από το 2022 και μετά. Το πιθανότερο είναι πως θα έχουμε μια κίνηση του εκκρεμούς προς την αντίθετη πλευρά των συνθηκών που επέβαλε η περίοδος της “καραντίνας”.

Ο καθηγητής και κοινωνικός επιδημιολόγος του Γέιλ Δρ. Νικόλαος Χρηστάκης (συγγραφέας του βιβλίου”Apollo’s Arrow: The Deep and Enduring Impact of Coronavirus”) σε μια συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες μέρες στον Guardian προβλέπει πως μετά την πανδημία έρχεται “σεξουαλική ακολασία”, σπατάλη και αθρησκία.

Κατά τον κ. Χρηστάκη μετά μια μεγάλη επιδημία και απομόνωση συχνά υπάρχει μια περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι αναζητούν εκτεταμένη κοινωνική αλληλεπίδραση. Ο ίδιος βλέπει την επανάληψη του μοτίβου της δεκαετίας του ’20 μετά την πανδημία της γρίπης του 1918.

Αυτό το μέλλον κατά τον κ. Χρηστάκη δεν θα έρθει έως ότου η κοινωνία ολοκληρώσει τη διανομή των εμβολίων πιθανότατα το 2021, αλλά την περίοδο που θα ακολουθήσει. Ο ίδιος βλέπει το 2024 με γεμάτα γήπεδα, γεμάτα νυχτερινά κέντρα, γεμάτα αεροπλάνα και άνθηση των τεχνών.

Συνήθως μετά από τέτοιες περιόδους παρατηρείται μείωση του θρησκευτικού αισθήματος, σεξουαλική ακολασία και άσκοπες δαπάνες.

Την περίοδο της “καραντίνας” παρατηρήθηκε αύξηση των καταθέσεων σε όλο τον κόσμο. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μπορεί να προκάλεσαν ψυχολογικά προβλήματα ασφυξίας αλλά μείωσαν και τις δαπάνες. Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έχουν κλείσει ενώ πολλές γραμμές ανεφοδιασμού έχουν σπάσει.

Ο άνθρωποι αναμένεται να “ξεδώσουν” μετά την επιδημία και οι αποταμιεύσεις λογικά θα ξοδευτούν.

Πληθωρισμός

Στο βασικό του άρθρο πριν από λίγες εβδομάδες ο Εκόνομιστ μιλούσε για τον κίνδυνο έκρηξης του πληθωρισμού το επόμενο έτος.

Σε αντίθεση με την περίοδο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα μέτρα προσφοράς χρήματος το 2020 ωθούν τις τράπεζες να μοιράζουν χρήματα.

“Κολλημένοι στο σπίτι, οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να ξοδέψουν όλα τα χρήματά τους και οι τραπεζικές τους καταθέσεις έχουν αυξηθεί.

Όμως, μόλις εμβολιαστούν και απελευθερωθούν από την “τυραννία” του Zoom, οι καταναλωτές ενδέχεται να υπερβάλλουν αυξάνοντας τις δαπάνες και τη ζήτηση πάνω από τα όρια της δυνατότητας προσφοράς των επιχειρήσεων και έτσι να προκαλέσουν αύξηση των τιμών.

Η παγκόσμια οικονομία ήδη δείχνει σημάδια ταλαιπωρίας. Η τιμή του χαλκού, για παράδειγμα, είναι 25% υψηλότερη από ό,τι στις αρχές του 2020.

Ο κόσμος πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί μια τέτοια προσωρινή έκρηξη του πληθωρισμού…

…Στη Δύση και στην Ασία πολλές κοινωνίες γερνούν, δημιουργώντας έλλειψη εργαζομένων. Για χρόνια η παγκοσμιοποίηση πίεζε τον πληθωρισμό δημιουργώντας μια πιο αποτελεσματική αγορά αγαθών και εργασίας. Τώρα η παγκοσμιοποίηση βρίσκεται σε υποχώρηση…”.

Αυτά θα ισχύσουν για τα επόμενα δυο-τρία χρόνια αν όλα πάνε σύμφωνα με το βασικό σενάριο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Μετά τα 2-3 χρόνια της κοινωνικής και οικονομικής “ακολασίας” όμως μοιραία θα έρθει και η ώρα του λογαριασμού. Η αναζωπύρωση του πληθωρισμού θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια προκειμένου να τον συγκρατήσουν. Καθώς τα χρέη κρατών και επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί σε ανεξέλεγκτα επίπεδα οι χρεοκοπίες θα αρχίσουν να σκάνε σαν μανιτάρια…

Το μέτωπο των “ψεκασμένων” και συνωμοσιολογιών που μετά το “αντιμνημόνιο” έχει βρει καταφύγιο στο “αντιεμβολιαστικό” κίνημα την περίοδο των εντάσεων θα επανέλθει δριμύτερο. Μετά τοn Σόιμπλε, τον Τζώρτζ Σόρος και τον Μπιλ Γκέιτς θα βρει άλλα πρόσωπα για στοχοποίηση.

Μέχρι τότε όμως έχουμε καιρό και ως είθισται να λέμε σε αυτή τη στήλη δέστε τις ζώνες και απολαύστε τη διαδρομή…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!