SOCIAL MEDIA

ΚΟΣΜΟΣ

Εκπρόσωπος της Κομισιόν: “Προσδοκία της ΕΕ από την Τουρκία είναι η αποκλιμάκωση”

Η ΕΕ προσδοκά την αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ΕΕ προσδοκά την αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς για τις συναντήσεις που είχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας στις Βρυξέλλες ο Πίτερ Στάνο σημείωσε ότι «H EE ήταν πολύ ξεκάθαρη στο πλαίσιο των προσδοκιών», κάτι το οποίο μεταφέρθηκε στον Ιμπραήμ Καλίν, όπως είπε, και συμπλήρωσε ότι «η προσδοκία της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση».

«Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο ξανά να ξαναδούν τι έγινε από την πλευρά της Τουρκίας και να επανεκτιμήσουν αν η ΕΕ θα προχωρήσει  στο δρόμο της θετικής ατζέντας και τη δέσμευσης με έναν εποικοδομητικό διάλογο ή εάν θα να διερευνηθούν όλες οι άλλες επιλογές όπως υπογραμμίστηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου» επισήμανε ο κ. Στάνο τονίζοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Advertisement Όλες οι τελευταίες ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την ΕΥΒΟΙΑ

Όλες οι ειδήσεις από την ΕΛΛΑΔΑ

Όλες οι ειδήσεις από τον ΚΟΣΜΟ
ΚΟΣΜΟΣ

Κόλαση νέων κρουσμάτων σε Ισραήλ και Εμιράτα παρά το ρεκόρ εμβολιασμού!

Το Ισραήλ σφραγίζει τη χώρα, φοβούμενο και την μετάλλαξη

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το ανησυχητικό φαινόμενο ραγδαίας αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού, στις χώρες με το πιο επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα στον κόσμο. Συγκεκριμένα, στις δύο χώρες – παγκόσμιες πρωταθλήτριες του εμβολιασμού, συνεχίζουν να καταγράφονται αριθμοί – ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων. Παρά το ότι το ποσοστό εμβολιασμού σε σχέση με τον πληθυσμό, είναι ιλιγγιώδες.

Τόσο στο Ισραήλ όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπάρχει ανησυχία.

Βλέπουμε από τον πίνακα ότι το Ισραήλ έχει εμβολιάσει ήδη το 45% το πληθυσμού του, ενώ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πηγαίνουν πολύ καλά, με σχεδόν το 27% του πληθυσμού να έχει ήδη εμβολιαστεί. Ένα πραγματικό επίτευγμα, από δύο χώρες που έκαναν μεμονωμένες συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες και κατάφεραν αυτά τα ποσοστά εμβολιασμού που απέχουν πολύ από τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη.

Η απρόσμενη έκρηξη κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία
Ένα εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο όμως έρχεται για να προβληματίσει τους επιστήμονες και όχι μόνο στις συγκεκριμένες χώρες, όπως είναι επόμενο. Μιλάμε για το γεγονός ότι και οι δύο χώρες, τόσο το Ισραήλ όσο και τα Εμιράτα, παρά τον υψηλό δείκτη εμβολιασμού, καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων!

Το ίδιο ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για την αύξηση των κρουσμάτων στα Εμιράτα, που έχουν ξεπεράσει τα 3000 ημερησίως, παρά το ότι σχεδόν 1 στους 4 πολίτες έχουν εμβολιαστεί.

Αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο μπορεί να οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Το Ισραήλ σίγουρα επιβαρύνεται από τον χειμώνα, όπου και ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους είναι αυξημένος. Δεν αρκεί όμως αυτό για να δικαιολογήσει την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Με χθεσινή της απόφαση μάλιστα η κυβέρνηση σφράγισε την χώρα απαγορεύοντας οποιαδήποτε πτήση από και προς τα αεροδρόμια του Ισραήλ! Με εξαίρεση μόνο τις πτήσεις στρατιωτικού ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Ο επίσημος λόγος είναι η ανησυχία για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, πράγμα που μας ανησυχεί όλους, καθώς φαίνεται ότι το Ισραήλ έχει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην νέα μετάλλαξη.

Στα Εμιράτα αντίθετα, ο καιρός είναι θαυμάσιος (αν εξαιρέσουμε το διήμερο ραγδαίας πτώσης της θερμοκρασίας), πράγμα που δεν δικαιολογεί αυξημένο συνωστισμό σε κλειστούς χώρους. Εκεί ο κόσμος συνωστίζεται περισσότερο το καλοκαίρι λόγω ζέστης, όταν αναζητά κλιματιζόμενους χώρους.

Ίσως το γεγονός αυτό να οφείλεται σε κάτι που έχουν τονίσει οι επιστήμονες, το γεγονός δηλαδή ότι ο εμβολιασμός μπορεί να δώσει μία επίπλαστη αφάλειας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να χαλαρώνουν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Το γεγονός ότι στο Ισραήλ έχουν καταγραφεί 12,500 χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού σε ανθρώπους που ήδη έχουν εμβολιαστεί, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, καθώς ο αριθμός αυτός δεν έχει μεγάλη απόκλιση από τις κλινικές δοκιμές για το ποσοστό ανοσίας που επιτυγχάνεται από το εμβόλιο.

Εάν πάντως δεν υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι απολύτως λογικό οι επιστήμονες να αρχίσουν να διερευνούν και άλλα ακόμα πιο ανησυχητικά σενάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει υψηλό επίπεδο αποτροπής

Είμαστε ένα έθνος που έχει απαιτήσεις, στόχους

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

«Δεν είναι δυνατόν για τα έθνη που δεν είναι ισχυρά και ανεξάρτητα στον τομέα της άμυνας και επαρκή στον τομέα της τεχνολογίας να βλέπουν το μέλλον τους με αυτοπεποίθηση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του με την ευκαιρία της καθέλκυσης της τουρκικής κατασκευής φρεγάτας «Istanbul».

«Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη τόσο να διατηρήσει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο αποτροπής, όσο και να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια της προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των φίλων τους», πρόσθεσε.

«Είμαστε ένα έθνος που έχει απαιτήσεις, στόχους και έχει μια λέξη για να πει για την πορεία του κόσμου. Το να είμαστε ισχυροί με στρατιωτικούς, οικονομικούς και διπλωματικούς όρους είναι κάτι περισσότερο από επιλογή για εμάς», σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είμαστε μια χώρα που μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες που θέτουν ενώπιον μας οι παγκόσμιοι προμηθευτές και τα κρυμμένα και ανοιχτά εμπάργκο που επιβάλλονται σε μας. Κατευθυνόμαστε σε ένα μέρος που δυστυχώς δεν το επιθυμούμε καθόλου, αλλά οι κακοί γείτονες μας έκαναν ιδιοκτήτες σπιτιού. Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα να επιλέξουμε τις δικές μας εταιρείες και εθνικούς οργανισμούς μεταξύ ισοδύναμων προϊόντων και έργων σε οποιονδήποτε τομέα. Θα βάλουμε το ναυτικό μας σε πολύ ισχυρή θέση».

Στη συνέχεια, αναφέρει ΤΟ ΕΘΝΟΣ, τόνισε ότι: «Είμαστε τώρα μεταξύ των πρώτων 3-4 χωρών στον κόσμο στην παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, οπλισμένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και UAV».

Ακάρ για διερευνητικές συνομιλίες 
«Αναμένουμε ότι τα θέματα που θα συζητηθούν, να βρίσκονται στο πλαίσιο του δικαίου και να οδηγήσουν σε λύση. Η προσδοκία μας από τον γείτονά μας είναι να σεβαστεί τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την ανατολική  Μεσόγειο και να αποφύγει ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, με αφορμή την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Μηνύσεις κατά Pfizer και AstraZeneca προαναγγέλλει ο Τζουζέπε Κόντε

Η χώρα του θα προσφύγει, με κάθε ένδικο μέσο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε πριν λίγο, μέσω Facebook, ότι η χώρα του θα προσφύγει, με κάθε ένδικο μέσο, για να ζητήσει τον σεβασμό των όρων των συμφωνιών που η Ιταλία υπέγραψε με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και AstraZeneca για την παράδοση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

H αναφορά του Ιταλού πρωθυπουργού παραπέμπει στη μείωση του ποσοστού εμβολίων που παραδόθηκαν από την Pfizer στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα (- 29% σε σχέση με την αρχική συμφωνία) και την ανακοίνωση της εταιρίας Astrazeneca ότι κατά το πρώτο τρίμηνο κυκλοφορίας του εμβολίου της, θα παραδώσει στην Ιταλία 60% λιγότερα εμβόλια από όσα είχαν συμφωνηθεί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του, προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη, υπερασπίζει με κάθε τρόπο τους πολίτες της και ζητά τον σεβασμό των συμφωνιών.

“Η επιβράδυνση της παράδοσης των εμβολίων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των συμφωνιών και προκαλεί τεράστιες ζημιές στην Ιταλία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με άμεσες συνέπειες επί της ζωής και της υγείας των πολιτών μας, αλλά και του κοινωνικού και οικονομικού ιστού μας που έχει ήδη πληγεί ιδιαίτερα, από ένα χρόνο πανδημίας”, τόνισε επίσης ο Τζουζέπε Κόντε.

13.331 νέα κρούσματα κορωνοϊού
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 13.331 κρούσματα κορονοϊού και 488 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 286.331 διαγνωστικά τεστ, το 4,6% των οποίων προέκυψε θετικό.

Χθες τα περιστατικά Covid-19 ήταν 13.633 με 472 θανάτους. Από την αρχή της πανδημίας, στην χώρα μολύνθηκαν 2.455.185 άνθρωποι και 85.162 έχασαν την ζωή τους. Στις ΜΕΘ της χώρας, σε σχέση με χθες βρίσκονται 4 ασθενείς λιγότεροι, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 288 λιγότεροι.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τέλος, υπογραμμίζουν ότι μετά από πολλές εβδομάδες, το σύνολο των θετικών στον ιό, την εβδομάδα που αφήνουμε πίσω μας περιορίσθηκε κάτω από το όριο των 500.000 ανθρώπων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Λάρι Κινγκ

Ο Κινγκ νοσηλεύονταν στο Λος Άντζελες

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Λάρι Κίνγκ που έκανε ερωτήσεις σε χιλιάδες προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο, ηγέτες χωρών, πολιτικούς και διασημότητες από το χώρο του θεάματος για το CNN, αλλά και για άλλα τηλεοπτικά δίκτυα, με μία καριέρα που είχε διάρκεια για περισσότερα από 60 χρόνια, πέθανε σε ηλικία 87 ετών, όπως μετέδωσε σήμερα το CNN, επικαλούμενο μία πηγή που βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του.

Ο Κινγκ νοσηλεύονταν στο Λος Άντζελες, έχοντας προσβληθεί από την COVID-19, σύμφωνα με αρκετές αναφορές των ΜΜΕ.

Ο ίδιος, υπέφερε από προβλήματα υγείας εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ υπέστη ένα σχεδόν θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο το 2019, πάσχοντας και από σακχαρώδη διαβήτη.

Σύμφωνα με το CNN, είχε νοσηλευτεί για περισσότερο από μία εβδομάδα στο ιατρικό κέντρο Cedars Sinai Medical Center, στο Λος Άντζελες.

Εκατομμύρια τηλεθεατών παρακολούθησαν τις συνεντεύξεις του Κίνγκ με παγκόσμιους ηγέτες, ανθρώπους από το χώρο του θεάματος, αλλά και άλλες διασημότητες, στην εκπομπή «Larry King Live» που μετέδιδε το CNN από το 1985 μέχρι το 2010.

Γέρνοντας πάνω από το γραφείο του, με σηκωμένα τα μανίκια του πουκαμίσου του και με τα μεγάλα του γυαλιά, μετέτρεψε την εκπομπή του, σε έναν από τους σηνατικούς πόλους τηλεθέασης για το αναφερόμενο τηλεοπτικό δίκτυο, παρουσιάζοντας ένα μίγμα συνεντεύξεων, πολιτικών συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων για τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, αλλά και δεχόμενος τηλεφωνήματα από το τηλεοπτικό ακροατήριο του.

Ακόμη και στο αποκορύφωμα της καριέρας του, οι επικριτές του, κατηγορούσαν τον Κινγκ ότι έκανε ελάχιστη έρευνα πριν από τις συνεντεύξεις του και έθετε εύκολες ερωτήσεις στους καλεσμένους του, που ήταν ελεύθεροι να δώσουν επίσης, εύκολες απαντήσεις, προβάλλοντας τους εαυτούς τους.

Ο ίδιος, απαντούσε στους επικριτές του, παραδεχόμενος ότι δεν έκανε και πολλή έρευνα, ώστε να μπορούσε να μάθει από τους τηλεθεατές του.

Πέραν τούτου, όπως έλεγε ο Κίνγκ, ο ίδιος, δεν ήθελε ποτέ, να περάσει στην αντίληψη του κόσμου, ως ένας δημοσιογράφος.

«Το καθήκον μου, όπως το βλέπω, είναι ότι είμαι ένα μέσο μετάδοσης» είχε δηλώσει ο ίδιος, στην εφημερίδα «The Hartford Courant», τη μεγαλύτερη καθημερινή εφημερίδα του Κονέκτικατ, το 2007.

«Κάνω τις καλύτερες ερωτήσεις που μπορώ να κάνω. Ακούω τις απαντήσεις. Προσπαθώ να τις ακολουθήσω. Και ευτυχώς, το ακροατήριο φτάνει σε ένα συμπέρασμα. Δεν είμαι εδώ για να βγάζω συμπεράσματα. Δεν είμαι ένας παρουσιαστής μιας εκπομπής σαπουνόπερας… Έτσι, αυτό που προσπαθώ να κάνω, είναι να παρουσιάζω κάποιον με τον καλύτερο τρόπο» είχε δηλώσει ο Κίνγκ, για την τηλεοπτική του παρουσία και τον τρόπο δουλειάς του.


  • ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΟΣΜΟΣ

AstraZeneca: Μικρότερες παραδόσεις στην Ευρώπη ανακοίνωσε η εταιρεία

Η EMA ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Οι παραδόσεις του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Ευρώπη θα είναι μικρότερες από το αναμενόμενο, λόγω της “μείωσης της παραγωγής” σε ένα εργοστάσιο, ανέφερε σήμερα η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι παρέλαβε το αίτημα για την κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19 και αναμένεται να αποφασίσει εάν θα το κάνει δεκτό στις 29 του μηνός.

“Μολονότι δεν προβλεπόταν κάποια αργοπορία στην έναρξη των παραδόσεων του εμβολίου μας, εάν λάβουμε την έγκριση της Ευρώπης, οι αρχικές ποσότητες θα είναι μικρότερες απ’ ότι αναμενόταν αρχικά, λόγω της μείωσης της παραγωγής σε μια από τις μονάδες της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού”, είπε μια εκπρόσωπος της εταιρείας.

“Θα παραδώσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τον όγκο παραγωγής”, πρόσθεσε, χωρίς όμως να διευκρινίσει τις ακριβείς ποσότητες.

Η ΕΕ και η EMA δέχονται πιέσεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης των νέων εμβολίων. Το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης έχει το πλεονέκτημα ότι είναι φθηνότερο από εκείνα των ανταγωνιστριών εταιρειών.

Είναι επίσης πιο εύκολο να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί, σε σύγκριση ιδίως με εκείνο των Pfizer/BioNTech, που χρειάζεται να φυλάσσεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός Κυράκος Μητσοτάκης, στην τελευταία τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής, έθεσε, μαζί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και την Πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) -με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.


  • thetoc.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΟΣΜΟΣ

Απειλές Τσαβούσογλου: “Δεν κάνουμε πίσω στο Αιγαίο για τα 12 ναυτικά μίλια”

Η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει σχετικά με το θέμα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, διαμήνυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα έπειτα από συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες και λίγες μόλις ημέρες πριν από τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρέπεμψε στην απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που θέτει ως «αιτία πολέμου» (casus belli) ενδεχόμενη απόφαση καθορισμού των 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο από την πλευρά της Ελλάδας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που επιχειρεί όπως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια «επίθεση φιλίας» προς την ΕΕ, εμφανίσθηκε να δηλώνει ότι το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο δεν αφορά την Τουρκία και δεν συνδέεται με ανάλογη επέκταση στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία, Αριάνα Φερεντίνου, για το θέμα αυτό είπε ότι «είχε ξανάρθει στην επικαιρότητα και παλαιότερα. Και τότε είχαμε δηλώσει ότι το Ιόνιο και το Αιγαίο δεν συνδέονται. Υπάρχει θάλασσα. Άλλο είναι το Αιγαίο, άλλο το Ιόνιο. Κι η επέκταση εκεί των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, δεν επηρεάζει το καθεστώς του Αιγαίου Πελάγους. Επομένως, ούτε κι εμάς μας επηρεάζει».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε εμμέσως στο casus belli λέγοντας ότι «στο θέμα του Αιγαίου, στο θέμα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Ούτε επίσης έχει αλλάξει κάτι στην απόφαση που έχει λάβει η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και από τότε μέχρι σήμερα όσα κόμματα ήρθαν στην εξουσία δεν έγινε κανένα βήμα πίσω στο θέμα της στάσης της Τουρκίας και όλοι, όλοι μας συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα».

Πρόκειται για την απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις 8 Ιουνίου 1995, σύμφωνα με την οποία ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια αποτελεί «αιτία πολέμου» (casus belli). Μάλιστα με αυτή εξουσιοδοτήθηκε η τότε τουρκική κυβέρνηση να προβεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφεύγει τέτοιες δηλώσεις» συνέχισε ο Μ. Τσαβούσογλου χαρακτηρίζοντας λάθος τις δηλώσεις του Ν. Δένδια σημειώνοντας μάλιστα ότι «δεν έχουν καμία νομική αξία» ασκώντας κριτική και στην ΕΕ αφού επισήμανε πως «κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, έγιναν κι ορισμένες δηλώσεις σχετικά με το Αιγαίο και είδα ότι αυτές υποστηρίχθηκαν και από την ΕΕ κι αυτό δεν είναι καθόλου προς όφελος της Ελλάδας».

Επίσης ανέφερε ότι «η Ελλάδα, όπως είπα και στους συνομιλητές μου στην ΕΕ, συνέχισε ορισμένες προκλήσεις. Να, όπως τοποθέτηση καλωδίων κάτω από τη θάλασσα. Ή το να θέλει ξαφνικά να κάνει ασκήσεις. Ή εκδίδει navtex, εκδίδει notam και κλείνει εναέριο χώρο και θάλασσα του Αιγαίου και βλέπουμε ότι δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια έπειτα. Δηλαδή εκδίδει Navtex και μετά δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια. Δηλ. συνεχίζει τις προκλήσεις. Περιμένουν… Κι εμείς συνεχίζουμε… Και μετά έρχονται στην ΕΕ και λένε ‘να, οι Τούρκοι συνεχίζουν τα ίδια και θέλουμε κι άλλες κυρώσεις’. Εμείς όμως τα ξέρουμε τα παιχνίδια τους. Εάν νομίζουν ότι με αυτά τα παιχνίδια, θα εγκαταλείψουμε την αποφασιστική μας στάση, όχι. Δεν έχουν κανένα όφελος από όλα αυτά».

Και ενώ εμφανίσθηκε να επικαλείται τη θέση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τα 12 ναυτικά μίλια συνέχισε με αναφορές στις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν τη Δευτέρα αναφέροντας πως [Εμείς από την αρχή λέμε και το δείχνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές χωρίς προϋποθέσεις. Η Ελλάδα στο παρελθόν για τον έναν ή άλλον λόγο δεν το δεχόταν. Τώρα, μετά την ανοιχτή πρόσκληση που απευθύναμε, καθορίσαμε μαζί την ημερομηνία και τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν. Ελπίζω ότι θα είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές αυτές οι επαφές».

Για να καταλήξει απευθύνοντας προειδοποιήσεις προς την ελληνική πλευρά: «Και μετά τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, αλλά αυτού του είδους οι προκλήσεις δεν θα ωφελήσουν καθόλου την Ελλάδα. Δεν χρειάζονται καθόλου!».

Βρυξέλλες: Σαφές το μήνυμα στην Τουρκία να συνεχίσει την αποκλιμάκωση

«Είναι σαφές ότι το μήνυμα προς την Τουρκία είναι να αλλάξει συμπεριφορά και να συνεχίσει (την αποκλιμάκωση) για να μην ξαναγυρίσουμε στην περσινή κατάσταση», σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την διπλωματική πηγή, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για το ταξίδι του στην Άγκυρα και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ για την επίσκεψη Τσαβούσογλου.

Η ίδια πηγή αναφέρθηκε σε πληροφορίες για το τι μετέφερε ο Μ. Τσαβούσογλου στις επαφές του στις Βρυξέλλες, όπως ότι η Τουρκία επιθυμεί καλές σχέσεις με την ΕΕ, τις θέσεις για διμερείς διαπραγματεύσεις και το κυπριακό, αλλά και τις απαιτήσεις για επικαιροποίηση κοινής δήλωσης 2016 σε όλες τις πτυχές, τελωνειακή ένωση, κονδύλια και υψηλού επιπέδου πολιτικό διάλογο. Η πηγή αναφέρθηκε σε «συνήθεις κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, περί pushbacks, προκλήσεων και κατάχρηση της αρχής της αλληλεγγύης», αλλά και τη «μόνιμη επωδός της Άγκυρας ότι είναι προς το συμφέρον ΕΕ και Τουρκίας να συνεργαστούν».

Σημείωσε δε ότι «από πλευράς Ένωσης το γενικό μήνυμα καταρχήν θετικό» και δήλωσε ότι «μας ενδιαφέρει μια καλή στρατηγική σχέση με την Τουρκία αλλά πρώτα πρέπει να επιβεβαιωθούν και στην πράξη και σε βάθος χρόνου όλες οι καλές προθέσεις που διακηρύσσει».

Σημείωσε δε την αναφορά Μπορρέλ στις γνωστές πρόσθετες απαιτήσεις της ΕΕ για βελτίωση του Κράτος Δικαίου στην Τουρκία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις υποσχέσεις Τσαβούσογλου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η ίδια πηγή αναφέρθηκε και σε επικείμενη επίσκεψη Σ. Μισέλ και Φον Ντερ λάιεν στην Τουρκία στα τέλη Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσθετες καταχωρήσεις στην λίστα κυρώσεων για την κυπριακή ΑΟΖ τόνισε ότι δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί και δήλωσε ότι «θα θέλαμε να έχουν γίνει χθες. άρα ποιος μπορεί να είναι ο προφανής λόγος: δεν υπάρχει συμφωνία διότι αντιδρούν ορισμένοι με το επιχείρημα της τωρινής βελτίωσης και του να μην τορπιλίσουμε τη διαδικασία και ξαναπροκαλέσουμε εντάσεις». Ο ίδιος κατέγραψε Γερμανία και Ισπανία σε αυτές τις χώρες και τη Γαλλία από την αντίθετη πλευρά «με ιδιαίτερη φιλοδοξία σε αριθμούς για πρόσωπα». Σημείωσε τέλος ότι έχει ξεκινήσει η αξιολογική έκθεση του Μαρτίου και οι ηγέτες θα επανέλθουν στο θέμα το Μάρτιο.


  • 15minutes.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουγγαρία έγινε η πρώτη στην ΕΕ που αγόρασε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Η Ουγγαρία υπέγραψε συμφωνία για την αγορά

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Ουγγαρία υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 2 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αγοράζει το ρωσικό εμβόλιο, δήλωσε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε ενημέρωση στη διάρκεια συνομιλιών σήμερα στη Μόσχα.

Με την παραγγελία του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid-19, η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που εγκρίνει μονομερώς το εμβόλιο αυτό, ενώ αυξάνεται η απογοήτευση στην Ευρώπη για τις καθυστερήσεις στην προμήθεια δυτικών εμβολίων, οι οποίες εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη.

«Βάσει των όρων της συμφωνίας μας, αγοράζουμε μια ποσότητα αρκετή για να εμβολιάσουμε 1 εκατομμύριο ανθρώπους», δήλωσε ο Σιγιάρτο στη διάρκεια συνομιλιών με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αυτή αντιπροσωπεύει 2 εκατομμύρια δόσεις σε τρεις παρτίδες. Μια ποσότητα για τον εμβολιασμό 300.000 ανθρώπων τον πρώτο μήνα, για μισό εκατομμύριο ανθρώπους τον δεύτερο μήνα και 200.000 τον τρίτο».

Ο Σιγιάρτο δεν έκανε γνωστό πότε θα φάσει στην Ουγγαρία η πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου και δεν είναι σαφές το ποσό που θα πληρώσει η Βουδαπέστη για τα 2 εκατομμύρια εμβόλια συνολικά.

Η συμφωνία ανακοινώνεται μερικές ημέρες αφού η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ουγγαρίας ενέκρινε τη χρήση του βρετανικού εμβολίου της AstraZeneca και του ρωσικού Sputnik V κατά του κορονοϊού, καθώς η Βουδαπέστη προσπαθεί να άρει τα μέτρα του lockdown για να δώσει ώθηση στην οικονομία της.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει ακόμη αυτά τα δύο εμβόλια. Ο Σιγιάρτο δήλωσε πως το ρωσικό εμβόλιο μπορεί να επιτρέψει στην Ουγγαρία να άρει νωρίτερα τους περιορισμούς του lockdown.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε πως η Ουγγαρία δεν μπορεί να άρει τους περιορισμούς μέχρι να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μαζικό εμβολιασμό, προσθέτοντας πως η καλύτερη προσέγγιση είναι να εγκριθεί η χρήση αρκετών εμβολίων, καθώς ο ανταγωνισμός θα πιέσει τους κατασκευαστές να επιταχύνουν τις αποστολές.

«Δεν χρειαζόμαστε εξηγήσεις, χρειαζόμαστε εμβόλια», δήλωσε ο Ορμπάν μιλώντας στο κρατικό ραδιοσταθμό.


  • ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ίσως χρειαστούμε και τρίτο lockdown λένε οι ειδικοί

Αν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Γαλλία πιθανόν να χρειαστεί ένα τρίτο εθνικό λόκνταουν αν η ισχύουσα απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6μμ αποτύχει να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM ένα μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της Γαλλίας υπογραμμίζοντας ότι αυτό πιθανόν να αφορά τις πιο ευάλωτες ομάδες.

“Αν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται, θα χρειαστεί να καταφύγουμε και πάλι σε λόκνταουν. Θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά ένα λόκνταουν περιορισμένο στους ευάλωτους πολίτες”, δήλωσε η επιδημιολόγος Οντίλ Λονέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΟΣΜΟΣ

Το σχέδιο των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν ανέλαβε τα ηνία των ΗΠΑ σε περίοδο πολλαπλών κρίσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα ηνία των ΗΠΑ σε περίοδο πολλαπλών και αλλεπάλληλων κρίσεων. Η επιδημία παίρνει συνεχώς και απειλητικότερη μορφή, η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Στο παρασκήνιο βυσσοδομεί η περιβαλλοντική κρίση. Μετά από μια ισοπεδωτική τετραετία Τραμπ ο νέος πρόεδρος θέλει να ανατρέψει μια σειρά από αποφάσεις του προκατόχου του και να θέσει τις βάσεις για τη δική του πολιτική τροχιά. Σε αυτήν τη διαδικασία μεγάλη σημασία έχουν οι πρώτες εκατό ημέρες. Ποια είναι τα πιο σημαντικά του σχέδια;

Πανδημία και οικονομία
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κυριότερο είναι η καταπολέμηση του κορονοϊού. Σε αυτήν την δύσκολη πορεία τρεις είναι οι κεντρικοί στόχοι: Μέχρι την εκπνοή των πρώτων 100 ημερών θα πρέπει να ανοίξουν τα περισσότερα σχολεία. Μέχρι τότε καλούνται όλοι οι Αμερικανοί να φορούν μάσκες. Ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει μάλιστα εκεί που του επιτρέπουν οι ομοσπονδιακοί νόμοι να το επιβάλει δεσμευτικά. Για παράδειγμα στα κυβερνητικά κτήρια, στα τραίνα ή στα αεροπλάνα. Ο δεύτερος στόχος είναι τα εμβόλια. Μέσα σε 100 ημέρες θα πρέπει να υπάρχουν εκατό εκατομμύρια δόσεις. Μέχρι τώρα ο εμβολιασμός γίνεται με ρυθμό χελώνας. Ο νέος πρόεδρος θέλει να επιταχύνει.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταστροφών θα πρέπει να βοηθήσει στο στήσιμο εμβολιαστικών κέντρων. Κινητά συνεργεία θα πρέπει να αναλαμβάνουν εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές και τα φαρμακεία της χώρας θα πρέπει να αναλάβουν κι αυτά εμβολιασμούς. Σε ό, τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πολίτες άνω των 65 χρονών θα πρέπει να εμβολιάζονται ακόμη κι αν παραβιάζεται η προτεραιότητα. Ο Μπάιντεν με μια εκστρατεία ενημέρωσης θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στο εμβόλιο. Τέλος ο νέος πρόεδρος θέλει να ξαναγίνει μέλος και τυπικά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Να θυμίσουμε ότι μεσούσης της πανδημίας ο Τραμπ απέσυρε επίσημα τις ΗΠΑ από τον ΠΟΕ.

Η οικονομία είναι ένα από τα θύματα της πανδημίας. Για να αντισταθεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, μετά από τα ιλιγγιώδη ποσά στήριξής της που έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα, θέλει να δρομολογήσει ένα ακόμη. Το ύψος του; 1,9 τρις δολάρια. Περιλαμβάνονται άμεση βοήθεια στους πολίτες ύψους 1400 δολαρίων ανά κεφαλή και μεγαλύτερη στήριξη σε μικρές επιχειρήσεις και ανέργους. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και το κόστος καταπολέμησης της πανδημίας, όπως κονδύλια για το εμβολιαιστικό πρόγραμμα, περισσότερα τεστ ή μέτρα προστασίας στα σχολεία.

Κατά την παρουσίαση του οικονομικού του σχεδίου ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οι δαπάνες είναι απαραίτητες για να αποφευχθούν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία. Σε ένα δεύτερο βήμα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θέλει μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος να στηρίξει την οικονομία, κυρίως με επενδύσεις στις υποδομές της χώρας. Συγκεκριμένα σχέδια θέλει να αποκαλύψει κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησής του, τον Φεβρουάριο. Η εφαρμογή τους θα επεκταθεί σε όλη την τετραετία.

Εξωτερική πολιτική και κλίμα
Μετά την εκλογική του νίκη ο Μπάιντεν επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η “Αμερική είναι και πάλι εδώ”. Ο νέος πρόεδρος θέλει να βάλει τέλος στην τακτική αιφνιδιασμού των εταίρων των ΗΠΑ που ακολούθησε ο προκάτοχός του προκαλώντας τουλάχιστον αμηχανία. Ο νέος πρόεδρος θέλει να αναζωογονήσει τις συμμαχίες της χώρας του και να ενισχύσει τη διπλωματία. Αλλά η επαφή με τους συμμάχους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση σε σχέση με άλλες προκλήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Χρόνος δεν απομένει πολύς. Το Φεβρουάριο εκπνέει η προθεσμία ισχύος για τη συμφωνία New Start που ρυθμίζει τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου ανάμεσα στη Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

Ο Μπάιντεν θέλει να την παρατείνει και τη θεωρεί ως εφαλτήριο για μια νέα συμφωνία αφοπλισμού. Αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος αναμένεται να δώσει δείγματα γραφής για τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Όπως και ο Τραμπ θέλει να σταματήσει τους “ατέλειωτους” πολέμους στη χώρα και στην Εγγύς Ανατολή. Ανάμεσα στους πλέον μακρόπνοους στόχους ανήκει η αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας και η δημιουργία βάσεων για την επιστροφή στην διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί για τον Μπάιντεν όχι μόνο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια αλλά και υπαρξιακή απειλή. Πρώτο βήμα η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή. Η καταγγελία της συμφωνίας επί προεδρίας Τραμπ τέθηκε σε ισχύ αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Στις πρώτες 100 ημέρες ο Μπαίντεν θέλει να συγκαλέσει παγκόσμια σύνοδο κορυφής κατά της κλιματικής αλλαγής και να παροτρύνει για πιο φιλόδοξους στόχους.

Στο πλευρό του έχει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Αναλαμβάνει ειδικός εντεταλμένος για το κλίμα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Εκείνο που θα επιχειρήσει επίσης ο νέος πρόεδρος είναι την ανάκληση προεδρικών διαταγμάτων που υπέγραψε ο Τραμπ και που εξασθενούν ή θέτουν εκτός ισχύος την προστασία του περιβάλλοντος. Μακροπρόθεσμα ο Μπάιντεν θέλει να δημιουργήσει σύγχρονες κλιματικά υποδομές, ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και επέκταση της ηλεκτροκίνησης με τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας.

Μετανάστευση
Ο Τραμπ ακολούθησε ιδιαίτερα σκληρή πολιτική σε αυτό τον τομέα. Ο Μπάιντεν θέλει να ανακρούσει πρύμνη σε ορισμένα σημεία της πολιτικής του προκατόχου του. Όπως να ανακαλέσει την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ από χώρες με έντονο ισλαμικό στοιχείο.

Εκτός αυτού θέλει να συστήσει Ομάδα Κρούσης για τη συνένωση οικογενειών παράτυπων μεταναστών που χωρίστηκαν από το τείχος του Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό και δεν μπόρεσαν να ξαναβρεθούν. Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου για τη διαρκή προστασία προστασία των περίπου 700.000 νέων μεταναστών από την απέλαση (Daca). Το πρόγραμμα ξεκίνησε όταν ήταν αντιπρόεδρος επί προεδρίας Ομπάμα. Ο Τραμπ επιχείρησε να το καταργήσει, αλλά σκόνταψε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Επιπλέον ο νέος πρόεδρος εξήγγειλε ένα ευρύτερο σχέδιο νόμου που θα δρομολογεί την απόκτηση άδειας παραμονής σε 11 εκ. ανθρώπους που δεν την διαθέτουν. Μεταρρυθμίσεις αναμένονται στο δίκαιο παροχής ασύλου και στην μεταναστευτική πολιτική στα σύνορα με το Μεξικό. Άγνωστο παραμένει το πότε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: «Μια καινούργια ημέρα» στην Αμερική

Έγραψε σήμερα στο Twitter

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρός Κάμαλα Χάρις έφτασαν στο Καπιτώλιο, όπου σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας τους.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αφιχθεί στο Καπιτώλιο και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος θα παραστεί στην τελετή, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος βρίσκεται καθ’ οδόν για τη Φλόριντα.

Τζο Μπάιντεν: «Μια καινούργια ημέρα» στην Αμερική

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν έγραψε σήμερα στο Twitter ότι μια “καινούργια ημέρα” ανατέλλει στην Αμερική, λιγότερο από τρεις ώρες πριν από την ορκωμοσία του διαδεχόμενος τον Ντόναλντ Τραμπ.

“Μια καινούργια ημέρα στην Αμερική”, έγραψε σε ένα τουίτ ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα ανήμερα της μεταβίβασης της εξουσίας.

  • ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα η ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ορκωμοσία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα το απόγευμα, ώρα Ελλάδος. Τα μέτρα ασφαλείας στην Ουάσινγκτον είναι δρακόντεια μετά την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο πριν 15 ημέρες.

Το τελετουργικό

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος και η σύζυγός του Τζιλ θα περάσουν τη νύχτα στο Μπλερ Χάουζ, την επίσημη κατοικία των ξένων προσκεκλημένων της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο, στην άκρη της Πλατείας Λαφαγιέτ.

Νωρίς το πρωί, ο Τζο Μπάιντεν θα παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, του προστάτη των δημοσίων λειτουργών. Στην τελετή έχουν προσκληθεί όλα τα ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο: τους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ και τους Ρεπουμπλικάνους Κέβιν ΜακΚάρθι και Μιτς Μακόνελ. Η λειτουργία αυτή «είναι ένα σημαντικό μέρος του σεβασμού στην παράδοση», εξήγησε ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, στενός σύμμαχος του Μπάιντεν, ο οποίος είναι πιστός Καθολικός.

Η αυτοκινητοπομπή του εκλεγμένου προέδρου θα κατευθυνθεί κατόπιν στο Καπιτώλιο, όπου στις 11 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας, στην τεράστια εξέδρα που έχει στηθεί απέναντι από το Νάσιοναλ Μολ. Η σταρ της ποπ Λέιντι Γκάγκα θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο και η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδήσει προς τιμή του νέου προέδρου.

Ο Τζο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ορκιστούν από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου μία ώρα αργότερα, στις 12.00 (19.00 ώρα Ελλάδας) και κατόπιν ο νέος πρόεδρος θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το όραμά του «για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση, την ένωση και την επούλωση του έθνους».

Κατάθεση στεφάνων στο Άρλινγκτον

Νωρίς το απόγευμα ο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον, για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη. Θα τον συνοδεύουν οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, μαζί με τις συζύγους τους. Στη συνέχεια θα επιστρέψει με την αυτοκινητοπομπή του στην Ουάσινγκτον. Θα μπει όμως στον Λευκό Οίκο πεζός, με στρατιωτική συνοδεία. Εκεί αναμένεται ότι θα υπογράψει αργότερα τα πρώτα προεδρικά διατάγματα της θητείας του.

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις θα απευθυνθούν στο έθνος σε μια ειδική τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον ηθοποιό Τομ Χανκς, η οποία θα ξεκινήσει στις 20.30 το βράδυ και θα μεταδοθεί από όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα. Στο σόου, που τιτλοφορείται «Γιορτάζουμε την Αμερική», θα εμφανιστούν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι Τζον Μπον Τζόβι, Φου Φάιτερς, Τζον Λέτζεντ, Ντέμι Λοβάτο, Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και άλλοι.

(AP Photo/John Minchillo)
Η φετινή τελετή ορκωμοσίας δεν θα μοιάζει με καμιά άλλη στην Ουάσινγκτον, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και υπό το φόβο ένοπλων επιθέσεων, μετά τη φονική εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Οι Αμερικανοί έχουν κληθεί να μείνουν στα σπίτια τους, και να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά την τελετή ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ,

Η Ουάσινγκτον είναι τελείως αγνώριστη, με αποκλεισμένες και άδειες όλες τις μεγάλες λεωφόρους, ογκώδη τσιμεντένια οδοφράγματα, φράχτες, συρματοπλέγματα, μπλόκα και ειδικές δυνάμεις σε κάθε γωνία.

Δεκάδες χιλιάδες μέλη της Εθνικής Φρουράς και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη, ενώ, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ενδεχόμενα -ακόμη και την επίθεση εκ των έσω- οι αρχές απομάκρυναν τουλάχιστον 12 μέλη της Εθνικής Φρουράς, καθώς προέκυψε ότι ασπάζονταν εξτρεμιστικές απόψεις.

Σε αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο Ντέλαγουερ, λίγο πριν ταξιδέψει για την Ουάσινγκτον, ο Τζο Μπάιντεν σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, την τελευταία από το προπύργιό του, αναφέρθηκε στην αγάπη του για αυτήν την Πολιτεία, τον νεκρό γιο του και τον δικό του θάνατο.
«Συγχωρήστε τη συγκίνησή μου, όταν πεθάνω, το Ντέλαγουερ θα είναι γραμμένο στην καρδιά μου», είπε ο 78χρονος Δημοκρατικός πολιτικός, παραπέμποντας στον Ιρλανδό συγγραφέα Τζέιμς Τζόις. «Αισθάνομαι τιμή, βαθύτατη τιμή, που θα είμαι ο επόμενος πρόεδρος και αρχιστράτηγός σας και θα είμαι πάντα υπερήφανο τέκνο του Ντέλαγουερ», συνέχισε ο Μπάιντεν, ο οποίος εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Γουίλμινγκτον όταν ήταν δέκα ετών.
Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε επίσης στην ιστορική απόφασή του να επιλέξει μια γυναίκα, την Κάμαλα Χάρις, για αντιπρόεδρό του. «Μην μου λέτε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Μπορούν και αλλάζουν. Αυτή είναι η Αμερική. Αυτό είναι το Ντέλαγουερ», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρίσκεται σε τουριστικό θέρετρο στη Φλόριντα και δεν θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία, σε τηλεοπτικό διάγγελμα τόνισε ότι είναι ο μοναδικός πρόεδρος εδώ και δεκαετίες που δεν ενέπλεξε τη χώρα σε πόλεμο και ζήτησε από τους Αμερικανούς να προσευχηθούν για να επιτύχει η νέα κυβέρνηση.


  • ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΟΣΜΟΣ

H Καλιφόρνια “παγώνει” τα εμβόλια της Moderna μετά από αλλεργικές αντιδράσεις

Οι πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις προήλθαν από την ίδια παρτίδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Πολιτείας της Καλιφόρνια αποφάσισε να σταματήσει η διανομή περισσότερων από 330.000 δόσεων του εμβολίου της Moderna ενάντια στον κορονοϊό, μετά από έναν “υψηλότερο από το συνηθισμένο” αριθμό ατόμων που παρουσίασε σημάδια πιθανής σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.

Η πρόταση του επικεφαλής λοιμωξιολόγου έρχεται σε μια τρομερή στιγμή στην Καλιφόρνια, η οποία βιώνει έξαρση κρουσμάτων. Περίπου 40.000 άνθρωποι βγαίνουν θετικοί κάθε μέρα ενώ τα νοσοκομεία γεμίζουν.

Η επιδημιολόγος, Δρ. Erica S. Pan, έκανε τη σύσταση “από υπερβολική προσοχή” αφού αρκετά άτομα που έλαβαν το εμβόλιο σε μια κοινοτική κλινική χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια σε διάστημα 24 ωρών. Ο καθένας φάνηκε να βιώνει μια πιθανή “σοβαρή” αλλεργική αντίδραση και οι αξιωματούχοι συνέστησαν να μην χρησιμοποιηθούν άλλα εμβόλια από αυτήν την παρτίδα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ένα παράδειγμα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης είναι εάν ένας ασθενής πρέπει να πάει σε νοσοκομείο ή να λάβει θεραπεία με επινεφρίνη.

Οι πρόσφατες αντιδράσεις αφορούσαν τη διανομή εμβολίων στο Petco Park στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια. Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς η καθυστέρηση θα επηρέαζε τη συνολική διάθεση εμβολίων στην πολιτεία.

Οι πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις προήλθαν από την ίδια παρτίδα

Οι πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις προήλθαν από την ίδια παρτίδα εμβολίων της Moderna, η οποία περιελάμβανε περισσότερες από 330.000 δόσεις, από τα 3,5 εκατομμύρια εμβόλια που έχουν χορηγηθεί στην Πολιτεία. Η Καλιφόρνια έχει διανείμει λιγότερο από το ένα τρίτο των χορηγηθέντων εμβολίων, κάτω από τον εθνικό μέσο όρο, με το 2,2 τοις εκατό του πληθυσμού της πολιτείας να έχει λάβει την πρώτη δόση, σύμφωνα με τους New York Times.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι μια σπάνια αντίδραση σε ορισμένα εμβόλια. Ορισμένες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι για έναν παρόμοιο τύπο εμβολίου κορονοϊού, που έγινε από την Pfizer-BioNTech, ο κίνδυνος σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης είναι περίπου 1 στα 100.000.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΟΣΜΟΣ

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της η Μελάνια Τραμπ καταδικάζει τη βία

Η απερχόμενη πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η απερχόμενη πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ έδωσε χθες Δευτέρα ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα καθώς προετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, στο οποίο τονίζει ότι “ η βία δεν είναι ποτέ η λύση”, λίγες ημέρες μετά την εισβολή υποστηρικτών του συζύγου της στο Καπιτώλιο.

“ Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία να δείξετε συμπόνοια στους άλλους”, αναφέρει η Μελάνια Τραμπ στο βίντεο αυτό. “ Σε κάθε περίσταση ζητώ από όλους τους Αμερικάνους (…) να επικεντρώνονται σε αυτά που μας ενώνουν, να ξεπερνούν όσα μας διχάζουν, να επιλέγουν πάντα την αγάπη από το μίσος, την ειρήνη από τη βία και τους άλλους αντί για τον εαυτό τους”.

Στο βίντεο αυτό που διαρκεί έξι λεπτά η απερχόμενη πρώτη κυρία των ΗΠΑ αναφέρεται μόνο σύντομα στον σύζυγό της Ντόναλντ Τραμπ, όταν αποτίει φόρο τιμής στις οικογένειες των Αμερικανών στρατιωτικών, τους εργαζόμενους στην υγεία που είναι αντιμέτωποι με την πανδημία του κορονοϊού και σε όσους βοηθούν τοξικομανείς.

“ Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν αξέχαστα”, τονίζει η 50χρονη Μελάνια Τραμπ. “ Καθώς ο Ντόναλντ κι εγώ ολοκληρώνουμε την παραμονή μας στον Λευκό Οίκο σκέφτομαι όλους τους ανθρώπους που κρατώ στην καρδιά μου και τις απίστευτες ιστορίες τους αγάπης, πατριωτισμού και αποφασιστικότητας”, συνεχίζει στο μήνυμά της.

“ Όταν έφτασα στον Λευκό Οίκο σκέφτηκα την ευθύνη που αισθανόμουν πάντα ως μητέρα να ενθαρρύνω, να προσφέρω δύναμη και να διδάσκω τις αξίες του καλού”, διαβεβαιώνει.

Σε μήνυμα που ανήρτησε η Μελάνια Τραμπ στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι στη διάρκεια της θητείας της ως πρώτη κυρία των ΗΠΑ ζήτησε την ανακαίνιση ενός ανελκυστήρα, την επισκευή της ταπετσαρίας στην οικογενειακή τραπεζαρία και, εν μέσω πανδημίας covid-19, την ανανέωση του Κήπου των Ρόδων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει παραδεχθεί την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν, ενώ ο ίδιος και η Μελάνια δεν έχουν απευθύνει πρόσκληση στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ και τη σύζυγό του Τζιλ για την παραδοσιακή επίσκεψη στο Οβάλ Γραφείο, ενώ δεν θα παραστούν στην ορκωμοσία του.

Η Μελάνια Τραμπ δεν έχει επικοινωνήσει με τη Τζιλ Μπάιντεν για θέματα που αφορούν στη μετάβαση. Κατά παράδοση η απερχόμενη πρώτη κυρία των ΗΠΑ καλεί τη νέα για να της κάνει ξενάγηση στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο χθες πρόσωπο από το περιβάλλον της Τζιλ Μπάιντεν επεσήμανε ότι η σύζυγος του Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι δεν έχει νόημα για κάτι τέτοιο, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αναγνωρίσει τη νίκη του συζύγου της. Το ίδιο πρόσωπο πρόσθεσε εξάλλου ότι η Τζιλ Μπάιντεν γνωρίζει καλά τον Λευκό Οίκο καθώς ο σύζυγός της έχει διατελέσει αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.


  • 15minutes.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΟΣΜΟΣ

Σαρλ Μισέλ: Απόλυτη προτεραιότητα της ΕΕ η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Το πιο πιεστικό μας ζήτημα είναι τα εμβόλια

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Απόλυτη προτεραιότητα της ΕΕ είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών τονίζει ο Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες των κρατών για την τηλεδιάσκεψη της 21ης Ιανουαρίου με θέμα τον κορονοϊό.

«Θα ήθελα να σας προσκαλέσω στην επόμενη τηλεδιάσκεψη για την καταπολέμηση της COVID-19 την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις 18.00. Τα ποσοστά μόλυνσης σε όλη την Ευρώπη και η εμφάνιση νέων, πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού απαιτούν τη μέγιστη προσοχή» αναφέρει ο Σαλρ Μισέλ και προσθέτει ότι «η προοπτική των εμβολιασμών είναι ενθαρρυντική, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την επαγρύπνησή μας και να συνεχίσουμε τη προσέγγιση του ελέγχου και της ανίχνευσης, επιτρέποντας παράλληλα τις διασυνοριακές μετακινήσεις της ΕΕ».

Παράλληλα, ο κ.Μισέλ επισημαίνει ότι «προκειμένου να διασφαλιστεί καλύτερος συντονισμός, θα ήθελα να ανταλλάξουμε απόψεις για τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στα κράτη μέλη και να συζητήσουμε τις προοπτικές για τις επόμενες εβδομάδες».

«Το πιο πιεστικό μας ζήτημα είναι τα εμβόλια. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα έχουμε πρόσβαση σε δύο εμβόλια εγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε εξασφαλίσει συμφωνίες για τέσσερα άλλα. Η επιτάχυνση του εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

« Θα καλέσω πρώτα την Επιτροπή να κάνει αναφορά για την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τη διάθεση του εμβολιασμού, τις μελλοντικές αυξήσεις της παραγωγής και την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια» σημειώνει.

Ο Σαρλ Μισέλ προσθέτει ότι «τα κράτη μέλη μπορούν στη συνέχεια να μοιραστούν την εμπειρία τους σχετικά με την εφαρμογή εκστρατειών εμβολιασμού».

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι «η διαδικασία εμβολιασμού ανοίγει τη συζήτηση για την πιστοποίηση. Θα συζητήσουμε την καταλληλότητα μιας κοινής προσέγγισης για την πιστοποίηση, καθώς και, εάν χρειάζεται, υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστοποιητικά».

«Τέλος, πρέπει να ασχοληθούμε με τη συνεργασία με τρίτες χώρες όσον αφορά τα εμβόλια, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους εταίρους στη γειτονιά και πέραν αυτής» καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.


  • Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΟΣΜΟΣ

Σ.Λαβρόφ: «Κάθε κράτος έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα έως και 12 μίλια»

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου έστειλε ειδικό μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα προτού ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Αθήνας-Άγκυρας, λέγοντας συγκεκριμένα πως «η Ρωσία έχει πολύ θερμές, στενές σχέσεις και πνευματικούς δεσμούς με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS και αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόμενος στο εύρος των χωρικών υδάτων, διαμήνυσε ότι από τη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας απορρέει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να τα καθορίσει έως και 12 μίλια.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε απολύτως νόμιμη απόφαση την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι διευρύνει την αιγιαλίτιδα ζώνη και προσέθεσε: «Άλλο πράγμα, όταν τα χωρικά ύδατα που καθορίζει ένα κράτος έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα ενός γειτονικού κράτους. Εάν διαπιστωθεί ότι αυτά τα συμφέροντα είναι νόμιμα σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι απαραίτητο να αναζητηθούν λύσεις μέσω διαλόγου και ισορροπίας συμφερόντων».

Περαιτέρω, κάλεσε όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου να επιλυθούν μέσω διαλόγου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στα τέλη Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σωστός τρόπος, με τον οποίο πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται τα προβλήματα.

Επιπροσθέτως, επισήμανε πως κανείς δε θέλει στρατιωτικές πράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και προσέθεσε ότι εάν «η Ρωσία μπορεί να φανεί χρήσιμη σε οτιδήποτε, να αξιοποιήσει τις καλές σχέσεις της με τις εμπλεκόμενες χώρες, είμαστε έτοιμοι, εάν βέβαια σε μας απευθυνθεί αίτημα να το κάνουμε».

Επίσης, όπως επισημαίνεται στις ίδιες αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σημείωσε πως δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να πεισθούν ότι η Ρωσία είναι αντίπαλός τους ή εφαρμόζει μη φιλική πολιτική προς αυτές τις χώρες και συμπλήρωσε: «Οι Αμερικανοί προσπαθούν να τους πείσουν, αλλά οι λογικοί πολιτικοί βλέπουν όλο το υπόβαθρο, δηλαδή ότι ο στόχος είναι να καλλιεργηθεί η εικόνα της Ρωσίας ως εχθρού. Δεν υπάρχει διπλωματία σ’ αυτό, αλλά ο ωμός δημόσιος εξαναγκασμός. Αμερικανοί διπλωμάτες σε όποια χώρα υπηρετούν σε αντίθεση με όλους τους κανόνες δεν διστάζουν να ζητούν ανοιχτά τον τερματισμό της συνεργασίας με τη Ρωσία».


  • pronews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!