9.2 C
Εύβοια
26/11/2020
Evia Plan
ΥΓΕΙΑ

Δραματική επανεμφάνιση Τσιόδρα: Χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα – Είναι η ώρα της συνείδησης και της καρδιάς

Χωρίς χαρτιά και σημειώσεις εμφανίστηκε εκτάκτως στην ενημέρωση για τον κορονοϊό μετά από πολύ καιρό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, έπειτα από το τρομακτικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού σήμερα Τρίτη.

“Μια ιστορική ημέρα, με ιστορικές μνήμες ανδριοσύνης απέναντι στον φασισμό. Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς, η φωνή της συνείδησης”, ανέφερε αρχικά ο Σωτήρης Τσιόδρας επισημαίνοντας πως δεν κρατά σημειώσεις αλλά ο λόγος του είναι από καρδιάς.

“Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών, μιλάει η γλώσσα της καρδιάς, περισσότερο από τη γλώσσα των μέτρων, μιλάει η φωνή της συνείδησης”, τόνισε ο κ. Τσιόδρας προσθέτοντας πως “ήρθε η ώρα που τα δικά μου λόγια δεν μετράνε τόσο, αλλά οι δικές σας επιλογές”.

“Αδύνατον να ελεγχθεί η διασπορά του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο”, αλλά δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Όλοι μαζί “με μια ψυχή” μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία τηρώντας τα μέτρα προστασίας και να αποφύγουμε το lockdown. Δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφορα στη διασπορά του ιού” είπε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα προστασίας.

Στερούμαι ένα καφέ σε καφετέρια από τον Φεβρουάριο

Ανέφερε πως έχει να βγει σε καφετέρια ή σε εστιατόριο από τον Φεβρουάριο επαναλαμβάνοντας πως τα στερήθηκε και τα στερείται αλλά αυτό οφείλει να πράξει.

Για τη σωστή χρήση της μάσκας και όσους την φορούν λανθασμένα και την κατεβάζουν κάτω από τη μύτη ο καθηγητής έφερε σαν παράδειγμα τι έκανε εκείνος σε επαφή με φίλο του τονίζοντας ότι δεν θα τη βγάλει καθόλου προστατεύοντας τον ίδιο αλλά και τον συνάνθρωπό του

O ιός υπάρχει στον αναπνευστικό βλεννογόνο και μεταδίδεται εύκολα στους άλλους, πρέπει να καταστείλουμε τη διασπορά, τόνισε.

Δύσκολη η εφαρμογή της μάσκας

Η εφαρμογή των μέτρων όπως και της μάσκας είναι κάτι πολύ δύσκολο, ο κόσμος δεν την χρησιμοποιεί σωστά επανέλαβε απαντώντας σε ερώτηση ο καθηγητής προσθέτοντας πως είναι αναγκαίο κακό. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν αποδίδει η χρήση μάσκας θα το δούμε από την εφαρμοσιμότητά της.

“Δυστυχώς παραβιάζονται οι προσωπικές μας ελευθερίες αλλά η μάσκα, η απόσταση είναι η μοναδική μας επιλογή” είπε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε επίσης ότι η σωστή χρήση της μάσκας, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πλύσιμο των χεριών, που δεν μεταφέρει τον ιό στα μάτια, και η αποφυγή του συγχρωτισμού θα πρέπει να είναι η καθημερινότητά μας στο εξής. “Ο ιός δεν σέβεται κανέναν, δεν υπάρχουν όρια, θα διασπαρεί- εφόσον τον έχει ένας θα τον διασπείρει. Όταν εμείς επιβάλουμε μία συμπεριφορά στον εαυτό μας την εφαρμόζουμε πιο εύκολα”, τόνισε ο κ. Τσιόδρα

Με χιουμοριστική διάθεση αναφερόμενος στις μελέτες που μιλούσαν για προστασία όσων φορούν γυαλιά είπε ότι είναι σωτήριο που ο ίδιος φορά γυαλιά οράσεως γιατί έτσι ανακόπτεται ο κορονοϊός να περάσει στον οργανισμό του και προστατεύεται.

Lockdown και συνέπειες

“Κοιτάζουμε να αποφύγουμε το lockdown και να αποφύγουμε τις συνέπειες. Δεν μπορούμε να μπούμε στην προσωπική επιλογή του καθενός, καθώς αυτή θα παίξει ρόλο στο πώς θα προχωρήσει η πανδημία στην πατρίδα μας”.

Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε πανευρωπαϊκά σ’ αυτή την επιλογή αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Η επιτροπή προσπαθεί να αποφύγει το απαγορευτικό στη χώρα, αλλά “καθοριστικό ρόλο θα παίξει η προσωπική επιλογή του καθενός μας, κατά πόσο δηλαδή θα σεβαστεί τον διπλανό του και θα εφαρμόσει τα μέτρα” επισήμανε.

Μην αρχίσουμε πάλι να μιλάμε για το παιχνίδι της ζωής και του θανάτου είμαι υπέρ της ζωής πρόσθεσε ο καθηγητής

Αναφερόμενος στο άγνωστο πεδίο του ιού είπε ότι και εκείνος είναι μαθητής μαζί με μας, εργάζομαι 18 ώρες την ημέρα, ξενυχτάω για να ετοιμάσω την αναφορά στον πρωθυπουργό κοιμάμαι 3 με 4 το πρωί, σχολίασε επίσης ο Σωτήρης Τσιόδρας

Τι τρομάζει τον Σωτήρη Τσιόδρα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς στο σύστημα Υγείας και στην πίεση που δέχεται λέγοντας πως “σαφώς με τρομάζει το γεγονός ότι αυξήθηκε η πληρότητα στις ΜΕΘ μέσα σε λίγες ημέρες κατά 50% από 10 που ήταν τον Μάρτιο.

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι “επελαύνει η διασπορά του ιού και απειλείται το σύστημα υγείας ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα”. Όπως εξήγησε έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη περίοδο αρκετών μηνών μέχρι τον Ιανουάριο και προσέθεσε ότι σαφώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας είναι χειρότερο, τονίζοντας ότι είναι κάτι το οποίο αναμέναμε.

Το εμβόλιο

Ο καθηγητής δήλωσε αισιόδοξος για το εμβόλιο επισημαίνοντας ότι θα έρθει ίσως και γρηγορότερα. “Υπάρχει ελπίδα δεν θα χάσουμε την ελπίδα, αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά στην διασπορά.

Η διασπορά – κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες

Ιδιαίτερα κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες ο καθηγητής όπως είπε, έχει παρατηρηθεί ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες από όταν αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους, ο ιός μεταδίδεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελβετίας ” η κατάσταση μπορεί να μην ελέγχεται αν η θετικότητα συνεχίσει να είναι πάνω από 4%. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τώρα η θετικότητα, ο δείκτης δηλαδή θετικών διαγνώσουν τον κορονοϊό στα νοσοκομεία είναι 4,4%, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν περίπου στο 3%. Το κέντρο ελέγχου νοσημάτων (CDC) όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας “βάζει ως όριο το 4% θετικότητας. “Είμαστε εκεί και στόχος μας είναι εφαρμόζοντας τα μέτρα να το μειώσουμε κάτω από 4%, έχουμε αυτό το περιθώριο” κατέληξε.

Ο κύριος Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ σχετικά με την επιβολή νέων μέτρων, είπε ότι το θέμα αυτό έχει ήδη τεθεί στην επιτροπή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “σκεφτόμαστε κι άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να δουλέψουν παραπάνω, επιπλέον δηλαδή στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί”. Μάλιστα θέλοντας να φέρει ένα παράδειγμα είπε ότι υπάρχουν περιστάσεις στη ζωή μας που πρέπει να μιλήσουμε φωναχτά, να είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην διασκέδαση. Όπως τόνισε ” η μουσική καλό είναι να είναι χαμηλά ώστε να ακουγόμαστε και να μην απαιτείται να φωνάζουμε περισσότερο, καθώς όσο περισσότερο φωνάζουμε τόσο περισσότερο αεροσταγονίδια εκπέμπονται από το στόμα μας” .

Ο κύριος Τσιόδρας χωρίς να θέλει να αποκαλύψει ποια μέτρα θα συζητηθούν στην επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη, μίλησε για επανεξέταση των αποστάσεων στην εστίαση και στην άθληση, ιδίως στα σπορ που χρειάζονται σωματική επαφή.

Πηγή: thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 286 νέα κρούσματα και 3 απώλειες σε ένα 24ωρο

adesmeftos

Έκτη νεκρή στον Εχίνο – Τα 189 έφτασαν τα θύματα του κορωνοϊού

adesmeftos

Β.Κικίλιας: Στοχευμένα τεστ στο κέντρο της Αθήνας-Πάνω από 900 τα κρούσματα κορωνοϊού

adesmeftos

Τράπεζες: Ποιες συναλλαγές δεν θα πραγματοποιούνται στα γκισέ λόγω κορωνοϊού

adesmeftos

Ανοίγουν τις πύλες τους τα πανεπιστήμια με κανόνες, αλλά και προβληματισμούς

adesmeftos

Κοντά στα 18 εκ. τα κρούσματα του ιού παγκοσμίως: 683.767 οι νεκροί, θλιβερή πρωτιά για ΗΠΑ

adesmeftos

Αλκ. Βατόπουλος: Η νοσηλεία σε ΜΕΘ μπορεί να αφήσει προβλήματα

adesmeftos

Δημόπουλος: Με ανησυχεί ότι όσο χειμωνιάζει οι πολίτες μπαίνουν σε αναγκαστικό συγχρωτισμό

adesmeftos

Στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Μητσοτάκης – Ευρωτουρκικές σχέσεις και Αν. Μεσόγειος στο «τραπέζι» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

adesmeftos

Κορωνοϊός: Κι άλλοι τουρίστες θετικοί στην Κρήτη

adesmeftos

Κορωνοϊός: 342 νέα κρούσματα και 9 απώλειες σε 24 ώρες

adesmeftos

Στο «κόκκινο» το κέντρο της Αθήνας με κορωνοϊό – Η νέα εστία μόλυνσης και οι φόβοι του Τσιόδρα

adesmeftos

Στ. Πέτσας: Είμαστε σε κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας

adesmeftos

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι-Εντατικοποίηση των ελέγχων-Πιθανό το πλαφόν σε μπαρ και επιχειρήσεις

adesmeftos

Κορωνοϊός – Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί

adesmeftos
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!