SOCIAL MEDIA

ΕΛΛΑΔΑ

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Όποιος κάνει το μοιραίο λάθος, θα το πληρώσει πολύ ακριβά

Δυναμική απάντηση στο προκλητικό καθεστώς Ερντογάν στέλνει για μια ακόμη φορά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός

Δημοσιεύθηκε

στις

Δυναμική απάντηση στο προκλητικό καθεστώς Ερντογάν στέλνει για μια ακόμη φορά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, με αφορμή την Γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων, αύριο Σάββατο, 21 Νοεμβρίου.

Ο πρασινοσκούφης Αρχηγός τονίζει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στέλνει ηχηρό μήνυμα σε όσους επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία της χώρας μας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να τους κάνουν να το πληρώσουν πολύ ακριβά.

Μεταξύ άλλων, στην Ημερήσια Διαταγή προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Φλώρος αναφέρει: «Μη δώσετε πότε σημασία σε γλώσσες που στάζουν χολή. Προπαντός, μη φοβηθείτε ποτέ τις γεμάτες από κομπορρημοσύνη απειλές οποιουδήποτε επιβουλέα. Αν κάνει το μοιραίο λάθος, έχουμε τη δύναμη να τον ξαφνιάσουμε δυσάρεστα, έχουμε την ικανότητα να τον κάνουμε να το πληρώσει πολύ ακριβά».

Ολόκληρη η Ημερήσια Διαταγή του Α/ΓΕΕΘΑ:

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,

Στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού και της Μεγάλης Προστάτιδος όλων μας, το Έθνος τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις για την προσφορά τους στην απόκτηση και διατήρηση της Ελευθερίας, της Ασφάλειας και της Αξιοπρέπειάς του.

Είναι η μέρα της δικής μας γιορτής, η μέρα που με υπερηφάνεια, συγκίνηση και υπέρτατο σεβασμό θυμόμαστε όλους εκείνους τους υπέροχους Έλληνες, επώνυμους και ανώνυμους, που πολέμησαν στα πεδία των μαχών για την Ελευθερία της Πατρίδας μας και για τα Ιερά και τα Όσια της Φυλής μας.

Σήμερα παρελαύνουν μπροστά μας νοερώς Μαραθωνομάχοι και Σαλαμινομάχοι, πρόμαχοι των Θερμοπυλών και των Πλαταιών, Ιεροί Λόχοι και Μακεδονικές Φάλαγγες, Ακρίτες του Βυζαντίου, Οπλαρχηγοί και Ναυμάχοι της Επανάστασης, Μακεδονομάχοι και υπερασπιστές των Ηπειρώτικων υψιπέδων, Ιερολοχίτες Καταδρομείς της Μέσης Ανατολής και μαχητές της Μαρτυρικής Μεγαλονήσου. Το δέντρο της ελληνικής Γενεαλογίας είναι γεμάτο από ευκλεείς πολεμιστές και οι σελίδες της ελληνικής Ιστορίας είναι γραμμένες με αναρίθμητες πράξεις ανδρείας.

Από τα αρχαία χρόνια του Μιλτιάδη, του Λεωνίδα και του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως τα νεότερα χρόνια του Κατσάνη, του Κατούντα και του Σταυριανάκου, η ελληνική γη δεν σταμάτησε ποτέ να βγάζει ήρωες. Είναι εκείνοι που διαμόρφωσαν το ιδεατό πρότυπο του Έλληνα μαχητή, ένα πρότυπο που διατηρήθηκε αναλλοίωτο στο πέρασμα των αιώνων, απόδειξη τρανότατη κι αυτή της αδιάλειπτης ιστορικής μας συνέχειας.

Ο Έλληνας μαχητής είναι στολισμένος με όλες τις αρετές της ελληνικής φυλής κι έχει καλά φυλαγμένες στην ψυχή του τις νουθεσίες των προγόνων του. Στο μυαλό του στριφογυρνά διαρκώς η πατρική συμβουλή «ΑἸῈΝ ἈΡΙΣΤΕΎΕΙΝ» του ομηρικού Πηλέα προς τον γιο του Αχιλλέα όταν ξεκινούσε για την Τροία. Την καρδιά του δονεί η σκληρή απαίτηση «Ἢ ΤᾺΝ Ἢ ἘΠῚ ΤΑ͂Σ» της Σπαρτιάτισσας μάνας, την ώρα που παρέδιδε την ασπίδα στο γιο της, ξεπροβοδίζοντάς τον για τον πόλεμο.

Γαλουχημένος με τέτοιες νουθεσίες, ο Έλληνας μαχητής έμαθε να στέκεται αγέρωχος απέναντι σε αριθμητικά υπέρτερους αντιπάλους, υπό τις επιταγές του «ΟΥ̓ ΠΌΣΟΙ ἈΛΛᾺ ΠΟΥ͂». Έμαθε να επιλέγει αυτονόητα τον δύσκολο δρόμο της Τιμής και του Χρέους, τον δρόμο του «ΜΟΛῺΝ ΛΑΒΈ» και του «ΟΧΙ» αντί της ατιμωτικής αμαχητί παράδοσης.

Ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος τον θαύμασε να πολεμά με σθένος στα πεδία των μαχών κατά της βαρβαρότητας και να τα καταφέρνει, ανατρέποντας πλήρως τις εναντίον του πιθανότητες… Αλλά και να παραμένει πρόθυμος για την ύστατη θυσία, «ΤΟΙ͂Σ ΚΕΊΝΩΝ ῬΉΜΑΣΙ ΠΕΙΘΌΜΕΝΟΣ».

Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Από την ιερή εκείνη στιγμή που δώσαμε όλοι μας τον στρατιωτικό όρκο, υπογράψαμε ένα απόλυτα δεσμευτικό και απαράβατο συμβόλαιο με την Πατρίδα. Ένα συμβόλαιο το οποίο αξίζει και πρέπει να τιμήσουμε με κάθε κόπο, με κάθε προσπάθεια και με κάθε αναγκαία θυσία, αλλά πάνω από όλα με το μυαλό μας επικεντρωμένο στην επίτευξη της νίκης ως το «ΆΞΙΟΝ ΕΣΤΊ» της ύπαρξής μας.

Εμπνεόμενοι από το αξεπέραστο διαχρονικό πρότυπο του Έλληνα μαχητή, καλούμαστε για μία ακόμα φορά στην μακραίωνη και ένδοξη Ιστορία μας να υπερασπίσουμε την ελληνική γη, την ποτισμένη με το αίμα των προγόνων μας…

Καλούμαστε να προασπίσουμε τα ελληνικά νερά και τους γαλάζιους αιθέρες της Πατρίδος μας… Καλούμαστε για μία ακόμα φορά να διαψεύσουμε τα όνειρα και τις ιταμές βλέψεις κάθε επίδοξου επιβουλέα και να το πράττουμε με περισσή αυταπάρνηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες το χρόνο.

Μην ακούσετε ποτέ τις Σειρήνες της ευκολίας… Μη δώσετε πότε σημασία σε γλώσσες που στάζουν χολή… Προπαντός, μη φοβηθείτε ποτέ τις γεμάτες από κομπορρημοσύνη απειλές οποιουδήποτε επιβουλέα… Αν κάνει το μοιραίο λάθος, έχουμε τη δύναμη να τον ξαφνιάσουμε δυσάρεστα, έχουμε την ικανότητα να τον κάνουμε να το πληρώσει πολύ ακριβά…

Έχουμε την ισχύ και τη θέληση να τον κάνουμε να νιώσει αμέσως στο πετσί του το τεράστιο σφάλμα του… Η ψυχή του Έλληνα μαχητή και η τρομακτική δύναμη πυρός των μέσων μας είναι σε θέση να φέρουν, την ώρα που θα χρειαστεί, το νικηφόρο αποτέλεσμα.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε όλο αυτό το διάστημα ήταν και παραμένουν πολλές. Δεν μας πτοούν όμως… Είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα. Η παρατεταμένη κρίση με τη γείτονα έγινε εξάλλου η αφορμή για να γεννηθούν νέες ευκαιρίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Χώρα. Ευκαιρίες για τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου μας, για την αναβάθμιση των υποδομών μας αλλά και για την απόκτηση νέων μέσων που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αυξάνοντας την αποτρεπτική ισχύ μας στο μέγιστο.

Ευκαιρίες, επίσης, και για την ενίσχυση και την ανανέωση του πολύτιμου στελεχιακού μας δυναμικού που θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη των νέων μέσων, με την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις Παραγωγικές Σχολές στα προ της κρίσης επίπεδα αλλά και με την πρόσληψη Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης καθώς και Επαγγελματιών Οπλιτών έπειτα από πάρα πολλά χρόνια.

Στις απαιτητικές όμως ημέρες που διανύουμε, είναι και η πρωτοφανής υγειονομική κρίση του κορονοϊού που απειλεί όλον τον πλανήτη και μας αναγκάζει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Μας υποχρεώνει να τηρούμε τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, ώστε να μην επηρεαστεί ούτε κατ’ ελάχιστον η επιχειρησιακή μας ικανότητα. Μπορούμε και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε! Είμαστε άλλωστε το πλέον πειθαρχημένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την σκληρή σας προσπάθεια, τις θυσίες σας και την αφοσίωσή σας. Συνεχίστε να υπηρετείτε την Πατρίδα με υπερηφάνεια και αποφασιστικότητα, με πίστη στην στρατιωτική αρετή της ενσυνείδητης πειθαρχίας, αλλά και με αμέριστο ενδιαφέρον για τον συνάδελφο και αυριανό συμπολεμιστή σας! Είστε ο οπλισμένος βραχίων του Έθνους, ο μείζων και αδιαμφισβήτητος παράγοντας προβολής της Εθνικής Ισχύος, η πρώτιστη πηγή υπερηφάνειας όλων των Ελλήνων!

Χρόνια πολλά σε όλους σας!!!

Ζήτω το Έθνος!!!

Ζήτωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις!!!

Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Advertisement Όλες οι τελευταίες ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την ΕΥΒΟΙΑ

Όλες οι ειδήσεις από την ΕΛΛΑΔΑ

Όλες οι ειδήσεις από τον ΚΟΣΜΟ
ΕΛΛΑΔΑ

Σύψας: Ο συνωστισμός στα μαγαζιά φέρνει αύξηση στα κρούσματα

Προειδοποίηση από τον Νίκο Σύψα μετά τις εικόνες συνωστισμού στα μαγαζιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Την παρέμβαση της επιτροπής ζητά ο Νίκος Σύψας μετά τις εικόνες συνωστισμού σε καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το Σαββατοκύριακο όταν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, κι ενώ τα κρούσματα από κορονοϊό στη χώρα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Και αυτό παρότι οι περισσότεροι φορούσαν μάσκα, αλλά οι αποστάσεις σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρούνταν.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο με ανοιχτά καταστήματα έπειτα από πάνω από δύο μήνες lockdown, το δέλεαρ των εκπτώσεων έκανε πολλούς να πάνε στα μαγαζιά, φυσικά με μετακίνηση στέλνοντας κωδικό 2 sms στο 13033, που ίσχυε για 2 ώρες..Από την πλευρά του ο Νίκος Σύψας είναι κατηγορηματικός: «Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη», σημειώνει και υπενθυμίζει ότι τέτοιες εικόνες «είχαμε δει τα Χριστούγεννα στο Harrod’s και δείτε τώρα που είναι το Λονδίνο. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις αλλά συνωστισμό».

Ο Νίκος Σύψας κρίνει μάλιστα πως «η επιτροπή πρέπει να επιληφθεί του θέματος. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνει άπραγη» και πρόσθεσε ότι «θέλω να δω και την επίδραση αυτών των καταστάσεων στην επιδημία» και προσθέτει: «Η επιδημία είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες». Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή λοιμοξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ υπάρχει αύξηση της κινητικότητας, η οποία αυτή την εβδομάδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και αυτό σημαίνει πως «όλοι αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο σπίτι τους και η διασπορά γίνεται ενδοοικογενειακά», όπως σημειώνει σε δηλώσεις του στο Mega. Με αυτά τα δεδομένα, ο Νίκος Σύψας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «να υπάρξουν και ενδιάμεσα μέτρα. Δεν μπορεί να μείνει έτσι η κατάσταση, αν δεν κάνουμε κάτι με αυτές τις εικόνες θα έχουμε πρόβλημα».

Η κινητικότητα φέρνει αύξηση κρουσμάτων
Η κινητικότητα, τονίζει ο Νίκος Σύψας, θα φέρει αύξηση κρουσμάτων και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η κατάσταση αυτή να «μπλοκάρει» το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, που έχει προγραμματιστεί για την άλλη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου. Τα σχολεία, είπε, θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα. «Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα μείνει σταθερή», είπε και μίλησε για άνοιγμα υψηλού κινδύνου αφού «οι μαθητές λυκείου συμπεριφέρονται σαν ενήλικες όσον αφορά την διασπορά της νόσου», διαπιστώνει ο Νίκος Σύψας.

Παγώνη: Να αυξηθούν τα τεστ για κορονοϊό
Τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην οδό Ερμού, με ουρές έξω από τα καταστήματα, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως οι εικόνες αυτές ήταν «σαν να μην έχουμε μπλουζάκια». Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, η κυρία Παγώνη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να κλείσουν ξανά τα καταστήματα, ωστόσο «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξαντλημένο». Παράλληλα, πρόσθεσε πως, λόγω αυτής της κινητικότητας, «τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αυξήσουμε τα τεστ. Τα τεστ της Κυριακής ήταν πολύ λίγα».

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανέφερε πως υπάρχει ανησυχία αλλά δεν χρειάζεται πανικός, συμπληρώνοντας πως «οι εταιρείες λένε ότι το εμβόλιο καλύπτει τις μεταλλάξεις». Τέλος, σχετικά με την κολχικίνη, η κυρία Παγώνη σημείωσε πως πρόκειται για ένα παλιό και φθηνό φάρμακο και πως πρέπει να δίνεται μόνον με εντολή γιατρού.


 • ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Xιονοπτώσεις κατά τόπους αρχικά στα ορεινά

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (26-01-2021) από τα βορειοδυτικά με α. κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την αρχή της ημέρας στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, βαθμιαία στη δυτική και κεντρική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο. Από τις απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη και το πρωί της Τετάρτης (27-01-2021) τα Δωδεκάνησα.

β. Tοπικά πολύ θυελλώδεις ανέμους, νοτιοδυτικούς στο Αιγαίο και από το απόγευμα βορειοδυτικούς στο Ιόνιο,

γ. Xιονοπτώσεις κατά τόπους αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια. Από το βράδυ και ως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (27-01-2021) πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ακόμη και σε πεδινές περιοχές,

δ. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τις βραδινές ώρες στα βόρεια που την Τετάρτη (27-01-2021) θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα (πτώση 6-8 βαθμούς).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΛΛΑΔΑ

Μαρουσάκης: Κακοκαιρία και πολικό ψύχος στο τέλος Γενάρη

Τρία βαρομετρικά χαμηλά θα επηρεάσουν τη χώρα μας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Με έντονα καιρικά φαινόμενα θα μας αποχαιρετίσει ο Ιανουάριος, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο του Open TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη. Τρία βαρομετρικά χαμηλά θα επηρεάσουν τη χώρα μας μέχρι και το άλλο Σαββατοκύριακο προκαλώντας διαδοχικές κακοκαιρίες με αρκετές βροχές, καταιγίδες, χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, κρύο αλλά και θυελλώδεις ανέμους.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook: Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη η θέση του ατμοσφαιρικού βουνού των Αζορών στα ανατολικά κράσπεδα του οποίου θα ολισθήσουν αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά παρασύροντας στην πορεία τους και πολικής προέλευσης αέριες μάζες οι οποίες στα μέσα της νέας εβδομάδας θα ρίξουν και πάλι σημαντικά την θερμοκρασία χωρίς όμως αυτή η νέα ψυχρή εισβολή να έχει την ένταση αυτής που μας επηρέασε λίγες ημέρες πριν οδηγώντας τον υδράργυρο κάτω από τους -15 βαθμούς και φέρνοντας τα χιόνια ακόμη και στις παραλίες.

Πρώτο κύμα από Δευτέρα
Με το καλημέρα της νέας εβδομάδας βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της βόρειας Ιταλίας και καθώς θα κινηθεί ανατολικά θα δώσει βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές. Τα εντονότερα φαινόμενα φαίνεται πως θα απασχολήσουν περιοχές της δυτικής – βορειοανατολικής χώρας αλλά και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Ένα γρήγορο πέρασμα θα δεχτούν και άλλες ηπειρωτικές περιοχές η γρήγορη κίνηση όμως του βαρομετρικού χαμηλού δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια για επικίνδυνες καταστάσεις. Ταυτόχρονα οι νοτιάδες στα πελάγη μας θα ενισχυθούν και κυρίως στο Αιγαίο θα φτάσουν ακόμη και τα 9 μποφόρ.

Δεύτερο κύμα Τρίτη-Πέμπτη
Το δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι και το πιο ισχυρό, θα μας απασχολήσει από την Τρίτη. Αυτό το σύστημα κακοκαιρίας εμφανίζει πολύ μεγάλη δυναμική μιας και στη μέση ατμόσφαιρα (5.500 μέτρα ύψος από τη μέση στάθμη της θάλασσας) συνοδεύεται από μία πολύ ψυχρή αέρια μάζα με τα προγνωστικά να δίνουν θερμοκρασίες κοντά στους -40°C. Μάλιστα στη χαμηλή ατμόσφαιρα (1500 μέτρα ύψος από τη μέση στάθμη της θάλασσας) φαίνεται ότι θα έχουμε και ισχυρή μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών κάτι που θα οδηγήσει τα χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα σε ηπειρωτικές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Αυτό το κύμα κακοκαιρίας ενδέχεται να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα ενώ προβλήματα είναι πολύ πιθανόν να προκληθούν και από τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Από αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα επηρεαστεί σχεδόν όλη η χώρα με το Αιγαίο αλλά και περιοχές που βρίσκονται από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά να εμφανίζονται στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας.

Τρίτο κύμα Παρασκευή-Σαββατοκύριακο
Και τα τελευταία 24ωρα του Ιανουαρίου φαίνεται πως θα κυλήσουν με κακοκαιρία χωρίς όμως ακόμη να γνωρίζουμε το που θα λάβει χώρα ο σχηματισμός του βαρομετρικού χαμηλού. Οι περισσότερες πιθανότητες θέλουν να σχηματίζεται προς τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας δίνοντας πολλές και επικίνδυνες βροχές στα δυτικά – κεντρικά και νότια.

Κακοκαιρία και το πρώτο 10ήμερο Φεβρουαρίου
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η ροή βαρομετρικών χαμηλών προς τη χώρα μας θα συνεχιστεί και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Αν και είναι πιθανό αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά να συνοδεύονται και από ψυχρές εισβολές, η στατιστική δείχνει ότι μετά από ένα πολύ ισχυρό ψυχρό γεγονός σαν αυτό που έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες, εμφανίζει χαμηλές πιθανότητες να συμβεί στο πολύ άμεσο μέλλον. Οπότε ίσως αυτό το καιρικό γεγονός να αποτελέσει και το σημαντικότερο ως προς την ένταση του ψύχους για το 2021. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα χιόνια δεν είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους ξανά σε χαμηλά υψόμετρα ή ακόμη και πεδινές περιοχές. Τόσο χαμηλές θερμοκρασίες όμως είναι πολύ δύσκολο να δούμε στο άμεσο μέλλον αν και η χαοτική συμπεριφορά του καιρού ξεπερνά κάθε στατιστική.

ΜΕ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕΙ Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Τρία βαρομετρικά χαμηλά θα επηρεάσουν τη χώρα μας μέχρι και…

Δημοσιεύτηκε από Klearhos Marousakis στις Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζουν τη Δευτέρα οι διερευνητικές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Οι Έλληνες διπλωμάτες αναμένεται να φτάσουν οδικώς

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Στην Κωνσταντινούπολη θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, ο 61ος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Οι Έλληνες διπλωμάτες αναμένεται να φτάσουν οδικώς στην Τουρκία το απόγευμα της Κυριακής. Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η αυριανή μέρα είναι κρίσιμη, καθώς θα δείξει τις προθέσεις της Τουρκίας και την ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει τους επόμενος μήνες ανάμεσα στις δύο χώρες. Εάν η τουρκική πλευρά βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κυριαρχικά θέματα αμφισβητώντας τα ελληνικά δικαιώματα και ξεπερνώντας τις κόκκινες γραμμές, είναι προφανές πως ο διάλογος δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Πάντως, πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, πιθανότατα να μην ξεπεράσει τα όρια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς έχει να αντιμετωπίσει πολλά εσωτερικά και όχι μόνο μέτωπα και πιθανότατα να δώσει χρόνο στην διεξαγωγή στη διαδικασία των διερευνητικών.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά τη συνάντηση των αρμοδίων του ελληνικού ΥΠΕΞ με τους Τούρκους ομολόγους τους, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας θα συναντηθεί στη βελγική πρωτεύουσα με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ. Υπενθυμίζεται ότι ο Στόλτενμπεργκ, όπως και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΛΛΑΔΑ

Δερμιτζάκης: «Αν σημειωθεί κατάχρηση των sms, θα πρέπει να κοπούν»

«Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα σχολεία» ξεκαθάρισε ο καθηγητής

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

«Κόφτης» στα sms υποστηρίζει ότι πρέπει να μπει ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, καθώς δεν μπορεί να βγαίνει ο κόσμος τρεις και τέσσερις φορές δίωρα

«Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από το σχεδιασμό της Επιτροπής» διευκρίνισε.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι καταλαβαίνει απόλυτα την ψυχολογική πίεση του κόσμου, που έχει ως συνέπεια την κοσμοσυρροή στα καταστήματα, ωστόσο, όπως είπε δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός. «Αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα. Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν κάλο ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό. Όμως δεν ανησυχεί τόσο πολύ γιατί ήταν έξω και φορούσαν μάσκα».

«Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα σχολεία»

Ο καθηγητής δήλωσε ότι δεν τον φοβίζει το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων παράλληλα. «Φοβάμαι τη χαλάρωση στην τρίτη εβδομάδα γιατί ο κόσμος μπορεί να εφησυχάσει επειδή δεν ανέβηκαν τα κρούσματα. Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα σχολεία. Και τώρα που δεν πάνε τα παιδιά μη νομίζουμε ότι δεν έχουν συμμετοχή σε μεταδόσεις. Προτιμώ να συναντιούνται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με μάσκες και μέτρα» εξήγησε.

Όπως είπε, αυτό που τον φοβίζει είναι να πάει ο κόσμος για σκι, «να επιτραπούν κινήσεις μη καθημερινές, με την έννοια ότι βγαίνουμε από τους αυτοματισμούς των μέτρων. Χρειαζόμαστε καθημερινότητα, ρουτίνα και αυτοματισμούς» τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, ζήτησε να μην έχουμε πανικό με τις καθυστερήσεις. «Καλύπτονται οι ευπαθείς ομάδες, κι αν γίνει αυτό καλύπτουμε το μεγαλύτερο ποσοστό του προβλήματος. Όταν γύρω στο Μάρτιο θα έχουν εμβολιαστεί ευπαθείς/ υγειονομικοί θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση» εξήγησε ο καθηγητής.


 • newsbreak.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΛΛΑΔΑ

Διακόσια χρόνια Ελληνικής Ιατρικής: Ορόσημα και πρωταγωνιστές

Και τι δεν πάλεψαν οι προηγούμενοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

«Και τι δεν πάλεψαν οι προηγούμενοι, τότε που δεν υπήρχαν αντιβιώσεις κι ο κόσμος πέθαινε μαζικά από τύφο, χολέρα, λέπρα, σύφιλη, ελονοσία, κι άλλες ασθένειες που αποδεκάτιζαν το νεοελληνικό κράτος από τη σύσταση του ως τα μέσα του 20ου αιώνα» υπενθυμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής ΕΚΠΑ, Μαριάννα Καραμάνου.

Τον αγώνα και τα επιτεύγματα της ελληνικής ιατρικής επιστήμης, εκπαίδευσης, δημόσιας υγείας, με πρωτεργάτες μεγάλες φυσιογνωμίες της ιατρικής μέσα στα 200 χρόνια εξέλιξης του νεοελληνικού κράτους θα αναδείξουν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί επιστήμονες, σε συνέδριο που διοργανώνει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2021, συνεχίζοντας τις πλούσιες εκδηλώσεις του για τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821.

Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναδεικνύει πτυχές του θέματος με συνομιλήτρια την Μαριάννα Καραμάνου, εκ των ομιλητριών του Συνεδρίου «1821-2021: 200 χρόνια Ελληνικής Ιατρικής: Ορόσημα και Πρωταγωνιστές».

Ακολουθεί η συνέντευξη της Μαριάννας Καραμάνου, καθηγήτριας Επιστημολογίας, Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ στη Νατάσσα Δομνάκη και το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυρία Καραμάνου πότε ξεκινά η σύγχρονη ιατρική στο ελληνικό κράτος;

Η σύγχρονη ορθολογική ιατρική θεμελιώνεται χάρη στον Ιπποκράτη και ακολουθεί όλη αυτή τη συνέχεια μέσα στον χρόνο. Μετά τον Ιπποκράτη ο Γαληνός, φυσιογνωμίες στο Βυζάντιο κ.ο.κ. Κάποια στιγμή, μετά την πτώση του Βυζαντίου, με την έλευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και υπό την κατοχή της, η άσκηση της σύγχρονης, για την εποχή, ιατρικής θα λέγαμε ότι αρχίζει κι εξαφανίζεται από την τότε χώρα μας. Πολλοί Έλληνες πηγαίνουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό στην Βιέννη, στο Παρίσι, σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας και της Ιταλίας αλλά πολλοί δεν επιστρέφουν για να ασκήσουν την ιατρική.

Οθωμανική ιατρική υπήρχε ;

Απλά υπήρχαν πολλοί ‘Ελληνες γιατροί που είχαν σπουδάσει στο εξωτερικό και ασκούσαν την ιατρική στην οθωμανική αυτοκρατορία. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών μοναδικές φυσιογνωμίες αλλά που μετά έγιναν ροσωπικοί γιατροί του εκάστοτε Σουλτάνου στην Κωνσταντινούπολη ,όπως ο Δημήτριος Ζαμπακό ή αλλιώς Ζαμπακό πασάς, μεγάλη προσωπικότητα της ιατρικής του 19ου αιώνα στην καταπολέμηση της λέπρας. Στην τότε Ελλάδα οι περισσότεροι που ασκούν ιατρική εκείνη την εποχή είναι πρακτικοί γιατροί, οι επωνομαζόμενοι «τζιράχηδες» ή ήταν οι κομπογιανήτες- ψευτογιατροί.

Ποια ήταν τα πιο διαδεδομένα νοσήματα αυτά τα 200 χρόνια ;

Η λέπρα, ενδημικό νόσημα στη χώρα μας από την αρχαιότητα. Λόγω έλλειψης συνθηκών υγιεινής και περίθαλψης στην τουρκοκρατία έφτασε να έχει πολλά περιστατικά όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε άλλα νησιά- Χίο, Σάμο, στην Βόρεια Ελλάδα. Υπήρχε λεπροκομείο και στο Αγ. Ορος.

Η ελονοσία, που στις αρχές του 20ου με κρούσματα έφτασαν τις 90 χιλιάδες άτομα, ιδίως πρόσφυγες από Μ. Ασία, Πόντο, Κωνσταντινούπολη που έφτασαν στην Μακεδονία, στην περιοχή του Βάλτου, γνωστή από την Πηνελόπη Δέλτα. Από τις ιστορικές -επιδημιολογικές μελέτες που έχω κάνει βλέπουμε την χρησιμότητα των νοσοκομείων που ιδρύονταν σε διάφορα μέρη, π.χ της Βέροιας, που ιδρύθηκε ακριβώς για την ελονοσία κι αργότερα έγινε γενικό νοσοκομείο.

Η σύφιλη και γενικότερα αφροδίσια νοσήματα. Είχαμε αρκετά κρούσματα από τα πρώτα χρόνια (1837), συνεχίζοντας έως το 1940 και μέχρι την ανακάλυψη των αντιβιοτικών. Στην δερματολογία ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το μουσείο του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε εκθέματα κέρινων προπλασμάτων, μετά το Παρίσι και την Βιέννη. Τα προπλάσματα ήταν ένας τρόπος απεικόνισης του δερματικού νοσήματος για την εκπαίδευση των φοιτητών, καθώς δεν υπήρχαν ακόμα φωτογραφίες.

Μετά την Επανάσταση του 1821 και με την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους δεν υπήρχε υγειονομικό σύστημα. Για παθολογικές και χειρουργικές καταστάσεις που προέκυπταν, δεν υπήρχε μια επιστημονική ιατρική να τα αντιμετωπίσει. Ήδη, κάποια στρατεύματα, όπως τα γαλλικά που πολεμούσαν το πλευρό των Ελλήνων είχαν αποδεκατιστεί από τύφο, εκτός από τραυματισμούς κ.ά. Το πρώτο μέλημα του Καποδίστρια, που ήταν και γιατρός σπουδασμένος στην Πάδοβα, ήταν η οργάνωση του τομέα υγείας, όπου ο ρόλος του ήταν κομβικός. Είχε αντίληψη της ιατρικής και της άσκησης της.

Είχε λάβει κι εκείνος μέτρα περιορισμού, αντίστοιχα με της σημερινής πανδημίας της Covid όταν είχε ξεσπάσει επιδημία πανώλης στον Αργοσαρωνικό. Είχε κλείσει τις εκκλησίες, είχε βάλει τον κόσμο μέσα στα σπίτια. Μετά τον θάνατο του Καποδίστρια , ο Όθωνας οργανώνει υγειονομικά την χώρα από το 1833 και ιδρύει το ιατροσυνέδριο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες.

Μιλώντας για ορόσημα, η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής ποιες εξελίξεις έφερε στην οργάνωση της υγείας στην χώρα;

Ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα. Με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών ( τότε Οθώνειον Πανεπιστήμιον) το 1837 και την Ιατρική Σχολή, πολλοί Έλληνες επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να διδάξουν, φέρνοντας τη νέα ιατρική αφού όλα αυτά τα 400 χρόνια του οθωμανικού ζυγού οι εξελίξεις στην δυτική ιατρική ήταν τεράστιες κι εμείς πάρα πολύ πίσω. Άρχιζαν να θεμελιώνονται οι σύγχρονες ειδικότητες όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, και είχε ξεκινήσει δειλά δειλά να μπαίνει η αναισθησία στο χειρουργείο. Είχαμε μεγάλες ανακαλύψεις στην δυτική Ευρώπη που εδώ αγνοούσαμε εντελώς.

Γερμανοτραφείς ή Γαλλοτραφείς οι Έλληνες γιατροί;

Η κατάσταση θυμίζει σημερινό ντιμπέητ. Γιατί το πρώτο μισό του 19ου αιώνα κυριαρχούσε η γαλλική σχολή που δημιούργησε τις σύγχρονες ειδικότητες. Αλλά ο Όθωνας ως Βαυαρός έφερε Βαυαρούς και Έλληνες που είχαν σπουδάσει στα γερμανικά Πανεπιστήμια. Το ιατρικό σώμα στην Ελλάδα δημιουργήθηκε σταδιακά.

Ιδρύθηκε επίσης η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, ακολούθησαν άλλες επιστημονικές εταιρείες και εμφανίστηκαν ιατρικά περιοδικά.

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα νοσοκομεία ;

Όταν η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα δεν υπήρχαν οργανωμένες νοσηλευτικές δομές. Ιδρύθηκαν νοσοκομεία στο Ναύπλιο, στην Ερμούπολη της Σύρου, στην Αθήνα το δημοτικό νοσοκομείο «Ελπίς». Δηλαδή, όπου υπήρχαν γυμνάσια μπορούσαν οι μαθητές να συνεχίσουν και ιατρικές σπουδές.

Στην Αθήνα συστήθηκε για παράδειγμα ο σύλλογος κυριών «Ευαγγελισμός», από την βασίλισσα Όλγα προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για να δημιουργηθεί το ομώνυμο νοσοκομείο. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο παράδειγμα του γιατρού Θόδωρου Αρεταίου, γερμανικής σχολής, ο οποίος στην διαθήκη του άφησε όλη του την περιουσία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την υπόμνηση ότι αφού δεν κατάφερε να κάνει παιδιά «υιοθετεί» με τη σύζυγο του Ελένη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έτσι, λοιπόν, ένα από τα αθηναϊκά νοσηλευτικά ιδρύματα, το Αρεταίειο ιδρύθηκε το 1898. Φτάνουμε, δηλαδή, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Μέσα στην περιδίνιση της ιστορίας των 200 χρόνων, ποιούς θεωρείτε σταθμούς για την ιατρική στην Ελλάδα;

Διακρίνω λοιπόν τέσσερις περιόδους, με πρώτη αναμφίβολα το 1837 και την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής.

Δεύτερη μεγάλη εξέλιξη της ιατρικής στην χώρα μας συντελείται μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το1950, όπου ιδρύονται νοσοκομεία και παγιώνεται διοικητικά και οικονομικά η λειτουργία τους. Δημιουργούνται δομές υγείας και ξεχωρίζουν προσωπικότητες με σημαντικό ρόλο όπως ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γαρδίκας, ο καθηγητής χειρουργικής Νικόλαος Χρηστέας, οι οποίοι ακολουθούν όλες τις επιστημονικές εξελίξεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου μετατοπίζεται σημαντικά η εξέλιξη της επιστήμης. Αδιαμφισβήτητη τομή για τις δομές υγείας είναι η δεκαετία του 1980, με την δημιουργία του ΕΣΥ. Αν θέλουμε και μια τέταρτη περίοδο, αυτή έρχεται από το 2000 και μετά, με την εξέλιξη της γενετικής και μοριακής βιολογίας στην ιατρική όπου έχουν δοθεί λύσεις στην αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων και αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής.


 • ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου με το δήμαρχο Λαμιέων

Μια πρώτη  συνάντηση για θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Μια πρώτη  συνάντηση για θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα στην περιοχή της Λαμίας είχαν σήμερα Σάββατο (23/1) ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου με το δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραϊσκο.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι ανάγκες και προτεραιότητες του αγροτικού τομέα στα όρια του δήμου. Συμφωνήθηκε η ανάγκη χαρτογράφησης των αναγκών για εγγειοβελτιωτικά έργα ώστε στη συνέχεια να προωθηθεί άμεσα η ένταξή τους στα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Παράλληλα, συζητήθηκε η  επιτάχυνση της υλοποίησης του ΠΑΑ με στόχο την ενίσχυση της απορρόφησης από τους δικαιούχους αλλά και η προκήρυξη νέων προσκλήσεων που θα δώσουν πρόσβαση στους αγρότες της περιοχής μας σε χρηματοδοτήσεις και μικροπιστώσεις.

Τέλος, έγινε αναλυτική συζήτηση για όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Λαμιέων και συμφωνήθηκε η διατήρηση πνεύματος συνεργασίας με ανάληψη πρωτοβουλιών το επόμενο χρονικό διάστημα.


 • ilamia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά προβλέπεται να επιδεινώσουν τον καιρό

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά προβλέπεται να επιδεινώσουν τον καιρό
στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, αναφέρει σε έκτακτο δελτίο της η ΕΜΥ.

Α. Η πρώτη επιδείνωση από το μεσημέρι του Σαββάτου (23-01-2021) κυρίως στα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:
1. ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ προβλέπεται να εκδηλωθούν:
α. Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (23-01-2021) στα νησιά του
Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πρόσκαιρα το βράδυ στη
δυτική Πελοπόννησο, με εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες της
Κυριακής (24-01-2021).
β. Από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (24-01-2021) στα νησιά
του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πιθανώς πρόσκαιρα αργά
το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο, με εξασθένηση από τις πρώτες
πρωινές ώρες της Δευτέρας (25-01-2021).
2. ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΝΟΤΙΟΙ ΑΝΕΜΟΙ:
εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν από το Σάββατο (23-01-2021)
μέχρι και τη Δευτέρα (25-01-2021) στα πελάγη, που πιθανώς το Σάββατο
το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο να φτάσουν τοπικά 9 μποφόρ.

Β. Νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις πρωινές ώρες της
Τρίτης (26-01-2021) από τα βορειοδυτικά, με βροχές και καταιγίδες
κατά τόπους ισχυρές, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αρχικά στα
ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας
χώρας, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους.

Iσχυρή σύσταση στους κατοίκους της Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, απευθύνει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου λόγω της επιδείνωσης του καιρού. Οι κάτοκοι αυτών των περιοχών να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

 • Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
 • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
 • Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.

 • ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογικός Νόμος: Δήμαρχος με «πέριξ» του 42%, μείωση συμβούλων και όριο εκλογής φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Τέλος στο χάος που προκάλεσε η απλή αναλογική

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τέλος στο χάος που προκάλεσε η απλή αναλογική και ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης.

H κατάργηση της κατά κοινής ομολογίας καταστρεπτικής για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης απλής αναλογικής, αποτέλεσε μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο ΥΠΕΣ πως «αποτελεί δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια».

Περισσότερο φως για τον νέο Εκλογικό Νόμο ρίχνει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του αποσαφηνίζει το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκατασταθεί το χάος στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια της χώρας, το οποίο προκάλεσε η θεσμοθέτηση του συστήματος της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι άξονες του νέου Εκλογικού Νόμου

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στους ΟΤΑ από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (2023), με στόχο να εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες είναι η μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων ενώ εξετάζεται και ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων, η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τους κοινοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους, η θέσπιση ελαχίστου ορίου εισόδου ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, και το ποσοστό εκλογής δημάρχου από την πρώτη Κυριακή.

Παράλληλα υπό συζήτηση βρίσκεται το ενδεχόμενο ο αριθμός των συμβούλων που εκλέγει να εξαρτάται και από το ποσοστό που λαμβάνει ο συνδυασμός του

Μείωση συμβούλων

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 την περασμένη Τετάρτη ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι ο νέος νόμος θα επιφέρει μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων ενώ κάποιος που θα έχει καθαρή πλειοψηφία θα εκλέγεται.

Τόνισε πως στο υπουργείο επεξεργάζονται σενάρια με ποιο ποσοστό εκλέγεται ο δήμαρχος και πόσες έδρες παίρνει το δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο.

Δήμαρχος με 42% – Όριο εισαγωγής στα συμβούλια

Ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha επεσήμανε την πρόθεση της Κυβέρνησης να αλλάξουν τα ποσοστά της πλειοψηφίας που αναμένεται να κλειδώσουν πέριξ του 42% καθώς και ο καθορισμός κατώτατου ορίου – πιθανόν 3%-  για την εκλογή των συνδυασμών «ώστε να μην έχουμε εκπροσωπήσεις με ποσοστά 0,3%» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης εξήγγειλε τη μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων: «Θεωρούμε ότι είναι υπερβολικά μεγάλος» τόνισε και συμπλήρωσε πως εξετάζεται και ο αριθμός των περιφερειακών Συμβούλων, ενώ προανήγγειλε και την κατάργηση της 4ης κάλπης του παρελθόντος.

«Τα κοινοτικά και τα διαμερισματικά συμβούλια θα εκλέγονται σε ένα ψηφοδέλτιο» σημείωσε ο υπουργός.

Το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Θεσσαλονίκης

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που προέκυψαν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ως εμβληματικό παράδειγμα τον δήμο Θεσσαλονίκης όπου, όπως είπε, «προκειμένου να επιτευχθεί το παραμικρό, ο δήμαρχος πρέπει να βρίσκεται σε μια συνεχή διαπραγμάτευση με δυνάμεις που δεν ανήκουν στο δικό του ψηφοδέλτιο» κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία σε δήμο που ενώ εξασφάλισε ποσοστό 50%, δεν κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι να μπορεί η Δημοτική Αρχή να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή, ενώ συμπλήρωσε πως οι αλλαγές έρχονται και κατόπιν απαίτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες.


 • e-ota.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΛΛΑΔΑ

Τριών Ιεραρχών: Πώς θα γίνουν φέτος οι εκδηλώσεις στα σχολεία

Στις 29 Ιανουαρίου οι εκδηλώσεις στα σχολεία για τους Τρεις Ιεράρχες

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Την παραμονή της ημέρας εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) της Πρωτοβάθμιας (δημοτικά) και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (γυμνάσια και λύκεια). Τα παραπάνω ορίζει σχετική εγκύκλιος που υπογράφει η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι εν λόγω εκδηλώσεις θα μπορούν να έχουν διάρκεια έως και δύο διδακτικές ώρες, ενώ με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών -εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν και σύμφωνα με τα ισχύοντα, στην περιοχή, υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον covid-19 που προβλέπονται για τους ιερούς ναούς- υπάρχει η δυνατότητα για αντιπροσωπεία μαθητών/τριών να παραστεί στον εκκλησιασμό του ιερού ναού της περιοχής που εδρεύει το σχολείο.

Κατά τα άλλα, θα τηρηθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΛΛΑΔΑ

Φάνης Σπανός: Περιφέρεια και πολίτες σύμμαχοι ενάντια στην εξάπλωση του ιού

Στην πρώτη γραμμή η Ομάδα Διαχείρισης Covid-19 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Έκκληση για την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας Υγείας απευθύνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα επιδημιολογικά δεδομένα περιοχών της Βοιωτίας και της Εύβοιας

Υπενθυμίζεται ότι η Ομάδα Διαχείρισης Covid-19 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εστίασε την τελευταία περίοδο στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, μετά την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 250 περίπου γρήγορα τεστ αντιγόνου COVID-19 (rapid tests) στον Ορχομενό, τα Άσπρα Σπίτια, τη Δομβραίνα, τις Θεσπιές, τις Πλαταιές και σε γηροκομεία της Θήβας και της Λιβαδειάς.

Ακολούθησαν νέες δράσεις της Ομάδας Διαχείρισης Covid-19 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στον Πισσώνα, το Μίστρο και σε άλλες περιοχές της Εύβοιας, με έμφαση στην περιοχή του Δύστου. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 215 rapid tests, ενώ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

«Για μία ακόμη φορά βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ελέγχου και περιορισμού του κορωνοϊού με την Ομάδα Διαχείρισης Covid-19 της Περιφέρειας. Για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη, όμως, θα πρέπει να συγκροτήσουμε μια ισχυρή συμμαχία με κάθε οικογένεια, με κάθε πολίτη.

Όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν πρόκειται για «περιοριστικά» μέτρα, αλλά για μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας. Όλοι μας πρέπει να τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού, για να βγούμε νικητές και με τις λιγότερες απώλειες από αυτή τη μάχη» δήλωσε ο κ. Σπανός.

«Την τελευταία περίοδο σαρώσαμε όλη τη Βοιωτία, από τα Άσπρα Σπίτια ως τη Δομβραίνα, και συνεχίσαμε σε πολλές περιοχές της Εύβοιας και της Φθιώτιδας. Εκτός από τους ελέγχους, ενημερώσαμε τους πολίτες για την ανάγκη σωστής τήρησης των μέτρων. Ζητήσαμε τη συμβολή όλων, ώστε να αρθούν -μια ώρα αρχύτερα- τα περιοριστικά μέτρα στη Βοιωτία και να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στην Εύβοια», σημείωσε απ’ την πλευρά του ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για την διαχείριση της πανδημίας Covid-19, Ανδρέας Τοουλιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου

Αισθητός σε περιοχές της Κρήτης ο σεισμός στην Κάσο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Σεισμός σημειώθηκε στις 08:57 το πρωί της  Παρασκευής  σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κάσο.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,6 Ρίχτερ, εντοπίζεται 49 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του νησιού, ενώ το εστιακό βάθος είναι 27,5 χιλιόμετρα.


 • protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγουν πρακτορεία ΟΠΑΠ, «πράσινο φως» σε λαχειοπώλες – 1 Φεβρουαρίου Γυμνάσια, Λύκεια

Στις 10:00 οι 32 ειδικοί δίνουν πράσινο φως

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Εισήγηση στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων κάνει η κυβέρνηση, ενόψει της συνεδρίασης των 32 ειδικών στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής, με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση να τονίζει στο Open TV ότι θα ζητηθεί να ανοίξουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και να δοθεί η άδεια στους λαχειοπώλες να βγουν ξανά στους δρόμους.

Ο κ. Παπαθανάσης δεν άφησε κανένα περιθώριο για άμεση επανεκκίνηση της εστίασης τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν βλέπουμε καθόλου κοντά το άνοιγμά της…»

Μιλώντας παράλληλα στην «Ωρα Ελλάδος» κι ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που είναι μέλος της επιτροπής, άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνει δεκτή η εισήγηση της κυβέρνησης, καθώς «προχωράμε με μικρά βήματα, ανοίγοντας σιγά σιγά δραστηριότητες», προσθέτοντας ότι «πηγαίνουμε καλά (σ.σ.: στα κρούσματα κορονοϊού), άρα θα ανοίξουμε δραστηριότητες».

Εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πάμε σε μεγάλο άνοιγμα από Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και παρέπεμψε για περισσότερα στην επόμενη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την 29η Γενάρη, με πλάνο για επανεκκίνηση κι άλλων δραστηριοτήτων και πιθανώς και το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων από την 1η Φλεβάρη.

«Θα πρέπει να κάνουμε άλλη μια βδομάδα υπομονή για περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου, των χιονοδρομικών κέντρων και της άρσης απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό» είπε ο κ. Παπαθανάσης.


 • ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΛΛΑΔΑ

ΚΥΣΕΑ: Αυξάνεται κατά 3 μήνες η θητεία στο Στρατό Ξηράς

Θα ισχύσει από την επόμενη σειρά κατάταξης

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το ΚΥΣΕΑ έκανε δεκτή την εισήγηση των Γενικών Επιτελείων και αποφάσισε την αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς και θα ισχύσει από την επόμενη σειρά κατάταξης.

Η διάρκεια της πλήρους θητείας των οπλιτών του Στρατού Ξηράς εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, η οποία είναι στους 12 μήνες.

Για ποιους θα ισχύει το 9μηνο
Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις, οι οι στρατιώτες που υπηρετούν σε ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς οι οποίες είτε εδρεύουν στην περιοχή της Θράκης, είτε στα νησιά του Αιγαίου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής, αλλά και οι στρατιώτες στην ΕΛΔΥΚ, θα κάνουν θητεία εννέα μηνών.

Οι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κτλ) καλούνται να α υπηρετήσουν εννέα μήνες αντί για οκτώ που ίσχυε έως τώρα.

Η θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα).

Θητεία 14 μηνών
Καθορίζεται επίσης διάρκεια θητείας 14 μηνών, για τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τους Επίκουρους Σημαιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυποσμηναγούς της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν σε μονάδες που εδρεύουν στις αντίστοιχες περιοχές.

Η απόφαση  δεν αφορά τους οπλίτες που κατατάχθηκαν πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης, καθώς και όλους εκείνους που πρόκειται να επανακαταταχθούν μετά την έναρξη ισχύος της.


 • newsbreak.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ βορειοδυτικά της Σάμου

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4.4 της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε τη νύχτα, στις 01:37, τους κατοίκους της Σάμου.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα βόρεια/βορειοδυτικά του νησιού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκ μέρους των φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.

Η δόνηση καταγράφεται μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου των 6,7 Ρίχτερ στις 30 Οκτωβρίου, πάλι βορειοδυτικά της Σάμου, που στοίχισε τη ζωή δύο μαθητών, 17 και 15 ετών και 114 ανθρώπων στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!